Svet 2.5.2011 15:09

V Gazi koncert za mir pod taktirko Barenboima

Jeruzalem, 2. maja - Izraelski dirigent Daniel Barenboim bo v torek v Gazi dirigiral orkestru evropskih glasbenikov na koncertu za mir. To bo prvi nastop kakega mednarodnega orkestra klasične glasbe na tem območju. Orkester, ki so ga posebej sestavili za to priložnost, šteje 25 članov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah tiskovne predstavnice orkestra Judith Neuhoff bo to prvo gostovanje Barenboima v Gazi. Kot so ob tem sporočili iz Urada posebnega koordinatorja Združenih narodov za bližnjevzhodni mirovni proces (Unsco), se Barenboim zelo veseli obiska v Gazi. Koncert naj bi pripravili v znak solidarnosti in prijateljstva s civilno družbo v Gazi.

Glasbeniki prihajajo iz petih prestižnih evropskih orkestrov - dveh berlinskih, dunajskega, pariškega in milanskega. Igrali bodo od 300 do 400 ljudem, ki prihajajo iz civilne družbe v Gazi. Med njimi so tudi študenti glasbe.

Legendarni dirigent, ki živi v Berlinu in ima argentinsko, izraelsko ter špansko državljanstvo, je leta 2008 prejel tudi častno palestinsko državljanstvo. Svojo slavo je dolgo let uporabljal v namen promocije miru med Izraelci in Palestinci. Leta 1999 je z znanim palestinsko-ameriškim pisateljem Edwardom W. Saidom tudi ustanovil "mirovni orkester", ki združuje izraelske, arabske in mednarodne glasbenike. Leta 2005 so tudi nastopali na Zahodnem bregu, kjer Barenboim redno nastopa, v Gazo pa mu doslej še niso dovolili.