Slovenija 3.5.2011 10:56

APZ Tone Tomšič nagrajen v Corku, Zbor Antona Schwaba v Montreuxu

Cork/Montreux, 3. maja - APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je na 57. mednarodnem zborovskem festivalu v irskem Corku osvojil dve nagradi. Pevci Zbora Antona Schwaba Hiše kulture Celje pa so osvojili drugo mesto oz. priznanje s posebno pohvalo (excellent avec distinction) na mednarodnem tekmovanju v švicarskem Montreuxu.

APZ Tone Tomšič je na tekmovanju v Corku, ki se je sklenilo v nedeljo, osvojili prvo mesto v kategoriji mešanih zborov, prejel pa je tudi posebno nagrado za izvedbo skladbe Heinricha Schütza "Die mit Tränen säen", je sporočila predstavnica zbora za stike z javnostmi Petra Frece.

Festival v Corku je potekal od 27. aprila. Udeležilo se ga je več kot 4000 pevcev, ponudil pa je okoli 85 glasbenih dogodkov. Pevci APZ Tone Tomšič so pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika v kategoriji mešanih zborov nastopili s pesmimi "Die mit Tränen säen" Heinricha Schütza, "Ruhn sie" J. Brahmsa, Vodometi Tadeje Vulc in "Conversion of Saul" Z. Randalla Stroopea.

Drugo in tretje mesto sta v Corku dosegla švedski zbor Stockholm's Musikgymnasium Chamber Choir ter švicarski moški zbor Männerstimmen Basel.

Sedeminštirideseta izdaja mednarodnega zborovskega festivala v švicarskih mestih Montreux in Vevey je potekala med 26. in 30. aprilom. Zbor Antona Schwaba, ki združuje več kot 60 pevcev med 15. in 25. letom starosti, je nastopil pod vodstvom dirigentke Alenke Goršič Ernst.

Tekmovanja se je sicer udeležilo 19 zborov iz 11 držav s celega sveta. Tekmovali so v dveh kategorijah - mešani in enakoglasni zbori. Slovenske barve je poleg celjskega zbora zastopal še dekliški zbor slovenske manjšine Kraški slavček iz italijanske Nabrežine.

Zmagovalec tekmovanja je bil Zbor Ateneo de Manilla College Glee Club. Zbora Antona Schwaba je bil na drugem mestu tako tudi najboljši evropski zbor, ki je sodeloval na festivalu.

Zbor Antona Schwaba se lahko od ustanovitve v letu 2009 pohvali s številnimi uspehi ter z lansko zmago na mednarodnem pevskem festivalu v Neerpeltu, je sporočil predstavnik zbora za stike z javnostmi in vodja projektov Gregor Deleja.