Slovenija 3.5.2011 11:00

Ustvarjanje Luigija Nona v središču cikla Predihano 2011

Ljubljana, 3. maja - V središču četrte izdaje cikla nove glasbe Predihano bo letos ustvarjanje vidnega predstavnika evropske glasbene avantgarde Luigija Nona. Cikel bo drevi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma uvedel nastop freiburškega Experimental Studia pod taktirko Detlefa Heusingerja. Do 31. maja se bo v sklopu cikla zvrstilo pet koncertov.

Drugi koncert bo na vrsti že v četrtek, 5. maja, ko se bo freiburški Experimental Studio, v katerem je Nono tudi deloval, ponovno predstavil, tokrat skupaj s slovenskim sestavom Neofonija pod dirigentskim vodstvom Stevena Loyja. Tako kot nocoj bodo na sporedu le Nonova dela.

V petek, 13. maja, bosta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopila italijanska glasbenika - flavtistka Federica Lotti in mojster žive elektronike Alvise Vidolin. Poleg odlomkov iz Nonove "Das atmende Klarsein" bodo na programu še dela Luigija Sammarchija, Filippa Perocca in Corrada Pasquottija.

Sestav Neofonija bo pod taktirko Loyja nastopil še 24. maja, ko bo med drugim izvedel skladbo Wolfganga Rihma z naslovom "Ricercare, Music in memoriam Luigi Nono". Cikel nove glasbe Predihano 2011 bo zadnji dan v maju sklenil koncert godalnega kvarteta Diotima v Slovenski filharmoniji. Na programu bo Nonova skladba "Fragmente-Stille, an Diotima", delo Toshia Hosokawe "Silent Flowers" in skladba Helmuta Lachenmanna za godalni kvartet "Grido".

Snovalci cikla Predihano želijo doživljanje in vrednotenje sodobne glasbe razvijati kar najbolj celostno, piše v sporočilu za javnost. Zato bodo osrednji koncertni program dopolnili še dokumentarna razstava, predavanje Andrea Richarda in mojstrski tečaj, ki ga bo vodila Lottijeva.

Razstavo z naslovom Luigi Nono 1924-1990, mojster zvokov in tišin bodo v četrtek, 5. maja, odprli v prostorih Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji. Ob desetletnici skladateljeve smrti sta jo pripravila Arhiv Luigija Nona in Fundacija Giorgia Cinija v Benetkah. Postavitev v štirih delih prinaša vpogled v Nonovo življenje in delo. Med drugim bo predstavljena geneza skladbe "La fabbrica illuminata" za sopran in magnetofonski trak, razstavo pa zaokroža video, so sporočili iz Cankarjevega doma.