Slovenija 3.5.2011 14:16

Dela iz zbirke Moderne galerije od maja na ogled v barcelonskem MACBA

Ljubljana, 3. maja - V sklopu medinstitucionalnega projekta Internacionala bodo 13. maja v Muzeju sodobne umetnosti v Barceloni (MACBA) odprli razstavo Muzej vzporednih narativov. Na postavitvi, ki jo je zasnovala direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, bo predstavljen izbor del iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in iz nacionalnih zbirk galerije.

V muzeju MACBA, ki velja za enega najpomembnejših evropskih muzejev sodobne umetnosti, bo do 2. oktobra na ogled več kot 100 del iz obeh zbirk, ki jih je ustvarilo 62 umetnikov in osem umetniških skupin iz večine vzhodnoevropskih držav, je na današnji novinarski konferenci povedala Badovinčeva. Kot je poudarila, je bila zbirka Arteast 2000+ zasnovana kot mednarodna zbirka, kar je eden od razlogov za povabilo v muzej MACBA. Zbirka je pionirska v svetovnem merilu ter velik poudarek namenja vzhodnoevropskim povojnim avantgardam.

Na postavitvi z naslovom Muzej vzporednih naratiovov, ki bo prva razstava v sklopu projekta Internacionala, bo posebna pozornost namenjena obdobju med letoma 1956 in 1986, ki ga obravnava tudi raziskovalni projekt mreže Internacionala. V prvi skupini del bo predstavljen body art in druge oblike performansa. Drugo skupino sestavljajo svojevrstne oblike happeningov in ritualov, tretjo skupinske umetniške akcije, v katerih so kolektivne metode dela postale osrednja tema umetnosti.

Predstavljene bodo tudi akcije v javnem prostoru, v peti skupini pa so dela, v katerih je uporaba jezika in materialnosti predstavljala antipozicijo do uveljavljenih oblik umetnosti. Sledila bo skupina del, ki temeljijo na uporabi fotografije, filma in videa v smislu raziskovanja medijske podobe v socrealističnem družbenopolitičnem družbenem kontekstu. Predstavljana bodo tudi dela, ki tematizirajo določene oblike totalitarizma, predvsem dela retroavantgardnih umetnikov in predstavnikov soc arta.

Poleg del iz zbirk Moderne galerije bosta predstavljena še dva projekta samozgodovinjenja, in sicer arhiv Zofije Kulik in Juliusa Kollerja ter "fiktivne zgodovine" Alexandra Dornerja, skupine Irwin in Mladena Stilinovića.

Poseben del bodo predstavljali shematski prikazi prisotnosti del sodelujočih umetnikov v raznih zbirkah. Umetniki so namreč posebej za razstavo izpolnili vprašalnik o vključenosti svojih del v različne zbirke in tako posredovali bistvene podatke o ne-delovanju umetnostnega sistema v Vzhodni Evropi.

Razstava bo presegla utečene načine predstavitve vzhodnoevropske umetnosti, ki želijo predvsem podati zgoščeno informacijo o umetnosti v regiji. Poleg tega, da bo ponudila dober pregled povojnih avantgard v Vzhodni Evropi, je njena naloga prinašati tudi nova znanja o regiji, je poudarila Badovinčeva.

V projektu Internacionala poleg ljubljanske Moderne galerije sodelujejo MACBA, Van Abbemuseum iz Eindhovna, Museum van Hedendaagse Kunst iz Antwerpna in Julijus Koller Society iz Bratislave.

Prvi projekt Internacionale, ki ga finančno podpira Evropska skupnost v okviru programa Kultura, ima naslov 1957-1986 - Umetnost od zatona modernizma do vzpona globalizacije in poteka od 1. oktobra 2010 do 31. septembra 2012. Projekt vključuje mednarodno konferenco, ki je bila lani oktobra na Dunaju, seminarje v Ljubljani, Bratislavi, Barceloni in na Dunaju, razstave v Barceloni, Ljubljani, Eindhovnu in Antwerpnu ter zaključno publikacijo.