Svet 4.5.2011 5:30

Patti Smith in Kronos Quartet letošnji dobitniki nagrade polar

Stockholm, 4. maja - Ameriška rock zvezda Patti Smith in godalni kvartet Kronos Quartet so bili v torek izbrani za letošnje dobitnike najprestižnejše švedske glasbene nagrade polar, ki jo podeljujejo od leta 1992. Minulo leta sta nagrado, ki jo zasnoval menedžer ABBE Stig Anderson, prejela islandska pevka Björk in italijanski skladatelj filmske glasbe Ennio Morricone.

Patti Smith (64) je po mnenju žirije pokazala, koliko je rock'n rolla v poeziji in koliko je poezije v rock'n rollu, piše ameriška tiskovna agencija AP. Kronos Quartet, ki deluje že skoraj štiri desetletja in v svoji glasbi med drugim prepleta Mozarta in Beethovena z avantgardno glasbo, pa je, tako žirija, preobrazil komorno glasbo in potenciale godalnega kvarteta tako z vidika vsebine kot glasbene oblike.

Nagrado, ki je vredna dva milijona švedskih kron (224.046 evrov), od leta 1992 prejme predstavnik popa, jazza ali rocka ter predstavnik klasične glasbe. Nagrado bo letošnjim dobitnikom 30. avgusta v Stockholmu predal švedski kralj Carl XVI. Gustaf.

Prvi prejemnik nagrade polar je bil leta 1992 nekdanji član Beatlov Paul McCartney. Pozneje so se mu priključili Dizzy Gillespie, Elton John, Bruce Springsteen, Ray Charles, Stevie Wonder, Bob Dylan, Isaac Stern, Karlheinz Stockhausen, Keith Jarrett in drugi.