Slovenija 5.5.2011 7:00

V Ljubljani danes mednarodna konferenca Kritična humanost

Ljubljana, 5. maja - V organizaciji ljubljanske Filozofske fakultete in Inštituta Nove revije bo danes na ljubljanski univerzi potekala mednarodna konferenca z naslovom Kritična humanost. Izhodišče razpravljanja bo kriza humanizacijskega načela, po katerem se je človek postavil na čelo vsega bivajočega, a je vendarle pristal v začelju samega sebe.

Ob tem se zastavlja filozofsko vprašanje, kako opredeliti možnost vzpostavljanja "kritične humanosti". Pogovor o tem je potrebno zasnovati z vidikov, ki problematizirajo filozofijo v lastnem kritičnem dosežku, ne da bi pri tem opustili njeno refleksijsko podlago, ki vključuje tako etične kot dianoetične predpostavke, piše v vabilu na srečanje.

V prvem delu konference bo tako v ospredju vprašanje, kaj lahko v tem pogledu prispeva pogovor med evropsko tradicijo filozofije ter budistično in daoistično mislijo, v drugem delu pa vprašanje, kako v perspektivi takega kritičnega pogovora opredeliti razmerje med filozofijo in znanostjo danes.

Kot je za STA povedal organizator konference Dean Komel, redni profesor na Filozofski fakulteti in vodja raziskovalnih programov Inštituta Nove revije, so znanstveno srečanje pripravili ob obisku profesorja Liangkang Nija, dekana humanistične fakultete Univerze Sun Yat-sem v Guangdzouju in vodilnega kitajskega filozofa na področju fenomenologije.

Iz tujine bosta na konferenci sodelovala še Rolf Elberfeld z Univerze v Hildesheimu, ki se ukvarja z interkulturno filozofijo in prevajanjem japonske filozofije v nemščino, in Damir Barbarić z Univerze v Zagrebu, avtor številnih del s področja hermenevtike in predavatelj na vrsti evropskih univerz.

Maja Miličinski, ki na Filozofski fakulteti v Ljubljani predava azijske filozofije in religije in je avtorica številnih del s tega področja, bo na konferenci spregovorila o aktualnosti daoistične filozofije. Simpozij bosta zaključila filozofa mlajše generacije Sašo Dolenc in Tina Bilban, ki se posvečata predvsem razmerju med filozofijo in znanostjo.