Slovenija 5.5.2011 10:16

V novomeškem Simulakru kipi, grafike in video Matta Calderwooda

Novo mesto, 5. maja - V Londonu živeči umetnik Matt Calderwood se z razstavo Žig, ki jo bodo v novomeški galeriji Simulaker odprli drevi ob 20. uri, prvič samostojno predstavlja v tem delu Evrope. Ob lastnih video delih zadnjih let bo v Novem mestu predstavil niz lesenih elementov ali geometričnih skulptur, ki se spogledujejo z izročilom minimalizma in konstruktivizma.

Kot je zapisal kustos Simulakra Matjaž Brulc, Calderwood raziskuje ustvarjalne zmožnosti vsakdanjih predmetov in dogodkov, s čimer se - ne glede na to, kateri medij uporablja - dosledno ukvarja vse od vstopa na umetnostno prizorišče v poznih devetdesetih letih preteklega stoletja.

Njegove čiste in gole skulpture določajo fizikalni momenti ravnovesja, stabilnosti in tveganja, hkrati pa avtorju služijo kot matrica za velikoformatne grafične odtise. Z njimi avtor raziskuje možnosti prenosa oblike v drugi medij, v grafičnih odtisih pa se tako njegovo zanimanje premakne v iskanje čistega, domala brezosebnega vizualnega jezika.

Calderwood sodi med sodobne umetnike, ki spregledane vidike vsakdanjosti prevajajo v območje vidnega, njegova novomeška razstava pa ne ostaja strogo zakoličena, temveč z videom, s fotogrami in na mestu samem izdelanimi skulpturami ter grafikami prikazuje raznolikost njegovega dela, je še zapisal Brulc.

Matt Calderwood se je leta 1975 rodil na Severnem Irskem, likovno umetnost pa je študiral na univerzah v Newcastlu in Sunderlandu. Živi in ustvarja v Londonu ter redno razstavlja po Evropi, ZDA in še nekaterih drugih državah.

V zadnjem obdobju je razstavljal v londonski galeriji Tate Britain, v Deichtorhallen v Hamburgu, na newyorškem Times Squareu in v Narodni galeriji v zimbabvejskem Harareju. Jeseni bo sodeloval na veliki mednarodni razstavi Dublin Contemporary 2011 na Irskem. V Novem mestu bodo njegova dela razstavljena do 31. maja.