Slovenija 5.5.2011 10:19

V Umetnostni galeriji Maribor kiparska razstava Dragice Čadež

Maribor, 5. maja - V Umetnostni galeriji Maribor bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo domače kiparke Dragice Čadež z naslovom Retrospektiva. Kot so sporočili iz galerije, njen kiparski opus sodi v vrh sodobnega slovenskega kiparstva, v Mariboru pa bo do 3. julija na ogled unikatna, ambientalna in doslej največja predstavitev avtoričinih del.

Kiparka je v dialogu s specifičnim razstavnim prostorom galerije postavila več kot sedemdeset kiparskih del, nastalih v obdobju od 60. let do danes. Celovit umetniški užitek se bo začel s povsem svežim, za pričujočo razstavo ustvarjenim monumentalnim delom Poslednji dotik, ki bo umeščeno v ambient pred galerijo.

Kiparski opus Dragice Čadež povezuje več formalno in vsebinsko zaokroženih ciklov, kot so Asociacije na Pompeje, Sarkofagi, Vrata, Olesenele sence, Zgodba o drevesu in podobno. Avtorica se je pri svojem delu pogosto osredotočala na konstruktivistične prvine, njen navdih pa je bila vedno tudi narava. Svoje zamisli je oblikovala z lesom, ki sodi med najstarejše materiale, s katerimi se je človek ustvarjalno izražal že v davni preteklosti.

Akademska kiparka je svoja mladostna leta preživela v Mariboru, kjer jo je v osnove plastičnega izražanja uvajal mariborski kipar Gabrijel Kolbič. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je zaključila diplomski in specialistični študij kiparstva. Kot redna profesorica je bila vrsto let zaposlena na ljubljanski Pedagoški fakulteti, kjer je svoje znanje prenašala na številne mlade generacije. Od leta 1963 je sodelovala na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Za svoje delo je prejela več pomembnih nagrad, med drugim leta 1986 nagrado Prešernovega sklada za kiparski cikel Asociacije na Pompeje.