Slovenija 7.5.2011 4:00

V Kinu Šiška začetek 27. Druge godbe

Ljubljana, 7. maja - V Kinu Šiška se bo nocoj s koncertom Staff Benda Bilili začel osrednji del 27. izdaje festivala Druga godba. Zasedba iz DR Konga v svojih skladbah opeva vsakdanjost življenja v Kinšasi in prinaša sporočilo, da hendikep ni v telesu temveč v umu. Pred koncertom bodo v Šiški odprli razstavo festivalskih plakatov oblikovalca Karla Medjugoraca.

Skupino Staff Benda Bilili sestavljajo ulični glasbeniki, invalidi in zapuščeni otroci, ki igrajo vzneseno plesno glasbo. Zasedba je leta 2009 izdala album "Tres Tres Fort" in takoj požela svetovno slavo. K temu je deloma pripomogel tudi dokumentarni film z naslovom Benda Bilili!, ki sta ga o zasedbi posnela francoska poročevalca in filmska ustvarjalca Renaud Barret in Florent de La Tullaye. V Kinu Šiška bodo nocoj odmevali ritmi rumbe, v katero se bodo stekali najboljši okusi soula, funka in reggaeja, piše v programski knjižici festivala.

Pred koncertom bodo v preddverju centra urbane kulture Kina Šiška odprli razstavo plakatov, ki jih je za festival med letoma 2003 in 2010 oblikoval Karlo Medjugorac. Oblikovalec se je sicer od sodelovanja z Drugo godbo poslovil s plakatom za koncert skupine Balkan Beat Box, ki je skupaj s koncertom Mulatuja Astatkeja sodil v spomladanski del festivala.

Festival Druga godba zaradi spora s Festivalom Ljubljana letos prvič ne bo gostoval v Križankah. Koncerti bodo zato, z izjemo Kina Šiške, postavljeni na manjša, intimnejša prizorišča. Do 14. maja bodo v sklopu festivala med drugimi nastopili angažirana ameriška glasbenica Ursula Rucker, Vasko Atanasovski in njegovi Mlask, maroška glasbenica berberskega rodu Hindi Zahra in izraelska glasbenica Mor Karbasi.

Festival bo sklenil nastop bosanskega glasbenika Damirja Imamovića.

Organizatorji bi radi projekt prevetritve festivala sklenili z načrtovanim jesenskim delom. Ali ga bodo izpeljali, pa je odvisno od obiskanosti osrednjega festivalskega dela.