Na hitro prelistano 7.5.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. maja - Pri založbi Učila so izdali kriminalni roman Jamesa Pattersona in Michaela Ledwidgeja Teci za življenje, pri Celovški Mohorjevi delo Boruta Rutarja Kriki mačehe, pri Založbi ZRC pa monografijo Mije Oter Gorenčič o samostanski stavbni plastiki 12. in 13. stoletja. Mladinska knjiga je bero za otroke obogatila s knjigo novih dogodivščin medvedka Puja.

TECI ZA ŽIVLJENJE - NOVA KRIMINALKA JAMESA PATTERSONA, TOKRAT V SODELOVANJU Z MICHAELOM LEDWIDGEJEM

Protagonist kriminalnega romana Teci za življenje je moški, ki sam sebi pravi učitelj. Z zlohotnim načrtom želi Newyorčane naučiti posebne lekcije, ki je ne bodo nikoli pozabili. Njegov cilj je z naključnim pobijanjem povzročiti množičen strah. "Učitelju" stoji na poti samo en človek - Michael Bennett. Morilec in detektiv se tako spustita v nevarno igro, ki ogrozi Bennettovo družino. Napeta zgodba je delo Ledwidgeja in Pattersona, ki velja za enega najbolj prodajanih avtorjev vseh časov. Po vsem svetu so namreč prodali več kot 180 milijonov Pattersonovih knjig. Znan je po seriji romanov o poročnici Lindsay Boxer in njenem klubu preiskovalk umorov. Roman Teci za življenje je drugi iz serije o detektivu Bennettu in njegovih desetih otrocih. Roman je prevedel Janez Lavtižar.

KRIKI MAČEHE - MONOGRAFIJA O NIKOLI IZVEDENEM ATENTATU TIGROVCEV NA MUSSOLINIJA

Delo s podnaslovom Pripravljeni atentat primorske organizacije TIGR na fašističnega diktatorja Mussolinija v Kobaridu 20. septembra 1938 bralca popelje v čas protifašistične organizacije TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka), v katerem so pred drugo svetovno vojno razmišljali, kaj bi lahko ustavilo oziroma preprečilo rasistični izbris slovenskega in hrvaškega življa na območju, ki ga je po prvi svetovni vojni zasedla Italija. Rešitev so zaznali tudi v uboju diktatorja Mussolinija. Določili so datum in izvršitelja - Franca Kavsa. Ob 20-letnici naj bi namreč "duče" obiskal Primorsko in tam odprl tri kostnice padlim italijanskim vojakom v Sredipolju, na Oslavju in v Kobaridu. Knavs naj bi atentat izvedel v Kobaridu. Z bombo, pripeto okoli pasu in skrito pod srajco, naj bi skočil v odprt avtomobil k Mussoliniju ter z aktiviranjem bombe ubil sebe in diktatorja. Kljub vsej organizaciji pa do atentata ni prišlo zaradi, kot piše tržaški pisatelj Boris Pahor v uvodni besedi, "krdelca šolskih otrok". Borut Rutar je v pričujoči monografiji zbral in uredil dokumentacijo, ki se, kot so zapisali pri založbi, bere kot prvovrstna kriminalka.

"DEFORMIS FORMOSITAS AC FORMOSA DEFORMITAS" - MONOGRAFIJA O ARHITEKTURNEM KIPARSTVU SREDNJEGA VEKA

Delo "Deformis formositas ac formosa deformitas": Samostanska stavbna plastika 12. in 13. stoletja v Sloveniji je znanstvena monografija umetnostne zgodovinarke Mije Oter Gorenčič. Knjiga temelji na avtoričini doktorski disertaciji z naslovom Romanska in zgodnjegotska arhitekturna plastika na Slovenskem. Avtorica se ukvarja z osrednjimi monastičnimi spomeniki slovenskega srednjega veka, kot so bili nekdanji samostani: benediktinski v Gornjem Gradu, kartuzijanski v Jurkloštru, samostan manjših bratov sv. Frančiška v Kopru, cistercijanski v Kostanjevici na Krki ter nekdanji cerkvi nemškega viteškega reda v Ljubljani in Veliki Nedelji, nekdanja minoritski in dominikanski samostan na Ptuju, samostan v Stični, nekdanji samostan dominikank v Studenicah ter nekdanja Žička kartuzija. V visokem srednjem veku so bili samostani središče tedanjega duhovnega, kulturnega, znanstvenega in gospodarskega napredka. Knjiga prinaša pomembna spoznanja v kontekstu domače umetnosti ter odkriva nove povezave s spomeniki v drugih evropskih deželah.

KNJIGA NOVIH DOGODIVŠČIN MEDVEDKA PUJA

Knjigama dogodivščin medvedka Puja - Medved Pu in Hiša na Pujevem oglu se je več kot 80 let po njunem izidu pridružila nova knjiga Poletje v stoletni hosti. Knjiga Pujevih novih dogodivščin je tokrat delo angleškega pisatelja Davida Benedictusa, ki je spisal deset novih zgodb. V njih se je prepričljivo vživel v duh in izročilo avtorja Puja Alana Alexandra Milneja (1882-1956). Bralca popelje nazaj v stoletno hosto, kjer je še vedno vse tako, kot je bilo. Bralec je znova priča srečanju Puja, Pujska, Sivčka in drugih, ki se najprej razveselijo vrnitve Christopherja Robina. Skupaj preživijo zabavno poletje, spoznajo pa tudi čisto novo prijateljico. Delo je prevedla Majda Stanovnik, v slogu avtorja izvirnih risb Ernesta H. Sheparda pa je knjigo ilustriral Mark Burgess.