Slovenija 9.5.2011 4:00

Ob prazniku Ljubljane naziv častnega meščana Makarovičevi in Sepetu

Ljubljana, 9. maja - Na današnji praznik Ljubljane bo na Ljubljanskem gradu slavnostna seja mestnega sveta, kjer bodo podelili tudi najvišja priznanja mesta. Listino o nazivu častnega meščana Ljubljane bosta letos prejela kulturnika Svetlana Makarovič in Mojmir Sepe. Danes v EU obeležujemo tudi dan Evrope.

Ljubljana. Skladatelj Mojmir Sepe. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Mojmir Sepe.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Skladatelj Mojmir Sepe. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Mojmir Sepe.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Igralka in književnica Svetlana Makarovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralka in književnica Svetlana Makarovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v obrazložitvi odločitve za podelitev naziva, so dosežki Makarovičeve na področju umetnosti in kulture težko dosegljivi in neubesedljivi, njen prispevek k dobrobiti Ljubljančanov ter prepoznavnosti mesta pa neprecenljiv.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bilo od leta 1972 uprizorjenih 23 njenih besedil, najbolj znano, Sapramiška, pa je doživelo že 1520. ponovitev. Njene predstave so ime Ljubljane ponesle tudi na Kitajsko, Japonsko, Francijo, Portugalsko, Tunizijo, Brazilijo, Avstralijo in drugam.

Sepe, čigar popevke so osvojile poslušalce, pa je skupaj s pokojno ženo Majdo Sepe "živel z mestom in za mesto", so zapisali v obrazložitvi. Številne popevke, kot sta Poletna noč in V kavarni tam pri mostu, "prikličejo v spomin lepoto mesta, v katerem je Sepe našel svoj glasbeni pristan".

Kot pojasnjujejo, je z njegovimi popevkami mednarodna javnost postala pozorna na iskrivo dogajanje na področju zabavne glasbe v Sloveniji in Ljubljani.

Nagrado glavnega mesta bodo prejeli kipar Mirsad Begić, zdravnik Matko Vasilij Cerar, igralec Aleksander Valič in Gasilska zveza Ljubljana, plaketo glavnega mesta pa aktivistka za pravice invalidov Elena Pečarič, likovnik Anton Kastelic, Šentjakobsko gledališče Ljubljana ter Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana.

9. maj je Ljubljana za svoj praznik izbrala v spomin na osvoboditev in konec štiriletne okupacije leta 1945.

Svoj praznik danes obeležuje tudi Evropa. EU dan Evrope praznuje od leta 1986 v spomin na deklaracijo, ki jo je 9. maja 1950 predstavil tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman. V njej se je zavzel za oblikovanje organizacije nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi.

Njegove zamisli so se leto kasneje udejanjile v obliki Evropske skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta izšli Evropska gospodarska skupnost in nato EU.