Slovenija 6.5.2011 12:08

V Zagrebu premierno drama Gospoda Glembajevi v Tauferjevi režiji

Zagreb, 6. maja - V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo danes premierno uprizorili dramo Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi v režiji Vita Tauferja. Taufer se je odločil za integralno različico Krleževe drame, zato lahko gledalci pričakujejo približno tri ure dolgo predstavo.

Taufer se je odločil, da bodo igralci odigrali tudi vse Krleževe dialoge, ki jih je spisal v nemščini, kar pomeni, da bo predstava umeščena v določene zgodovinske okvire. Drama govori o vzponu in padcu bogate bankirske družine, v kateri je Krleža brezkompromisno obračunal z lažnim sijajem, bogastvom in vsem slepilom, ki ga prinašajo denar in domnevni družbeni uspeh.

Gospoda Glembajevi so edini hrvaški dramski tekst, ki je na repertoarju vseh južnoslovanskih držav, piše danes Jutarnji list. Poudarja, da so Glembajevi izziv tako za zagrebške kot za beograjske in ljubljanske igralce.

Glembajeve so letos začeli igrati tudi v beograjskem gledališču Atelje 212, ki pa na Hrvaškem ni doživela posebnih ovacij, temveč zgolj zmerne kritike. Jutarnji list se sprašuje, ali bo Tauferjeva različica presegla beograjsko.

V predstavi bodo nastopili igralci zagrebškega HNK, najbolj priljubljeno vlogo baronese Castelli-Glembay pa bo zaigrala Alma Prica.