Slovenija 8.5.2011 7:00

Ob 80-letnici Igorja Ozima koncert v Slovenski filharmoniji

Ljubljana, 8. maja - Violinist in pedagog Igor Ozim je še eden izmed mednarodno priznanih slovenskih umetnikov, ki živi in deluje v tujini. V ponedeljek, 9. maja, bo dopolnil 80 let. Ob visokem jubileju se mu bodo danes ob 18. uri v Slovenski filharmoniji koncertno poklonili štirje njegovi nekdanji študenti skupaj z gosti. Na sporedu bosta deli Brahmsa in Mendelssohna.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Violinist in pedagog Igor Ozim. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Violinist in pedagog Igor Ozim.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nastopili bodo violinisti Andreas Janke, Primož Novšak, Ji-Čen Lin in Miran Kolbl, violista Mile Kosi in Maja Rome ter violončelistki Susanne Basler in Petra Gačnik Greblo, so sporočili iz filharmonije.

Igor Ozim se je rodil 9. maja 1931 v Ljubljani. Z osmimi leti je bil sprejet na ljubljanski glasbeni konservatorij, štipendija Britanskega sveta pa mu je omogočila nadaljevanje študija na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu. Svojo pedagoško pot je začel v 60. letih na ljubljanski Akademiji za glasbo, nadaljeval na Visoki glasbeni šoli v Kölnu, nato še na Konservatoriju oz. Visoki šoli za glasbo v Bernu, sedaj pa poučuje na slovitem Mozarteumu v Salzburgu.

Uspehi na mednarodnih tekmovanjih v Ženevi (1950), Londonu (1951) in Münchnu (1953) so mu omogočili bleščečo mednarodno glasbeno kariero. Koncertiral je po vsem svetu, ob solističnih nastopih tudi v komornih sestavih, najdlje v duu s pianistom Marijanom Lipovškom.

Njegov repertoar po podatkih knjige Sto slovenskih glasbenikov obsega prek 70 violinskih koncertov z orkestrom in številna komorna dela vseh slogovnih obdobij. Veliko sodobnih glasbenih del, ki jih je krstil, je bilo posvečenih prav njemu.

Nastopil je s pomembnimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinska filharmonija, Londonski filharmonični orkester, Londonski simfonični orkester, Simfonični orkester BBC in Varšavska filharmonija. Posnel je veliko plošč za evropske in ameriške izdajatelje, kot žirant sodeloval na najpomembnejših tekmovanjih ter vodil poletne šole v Velenju, Luksemburgu, Bernu in drugod. Leta 1957 je prejel Prešernovo nagrado.