Slovenija 7.5.2011 0:30

Zaključek 43. mednarodnega srečanja pisateljev

Bled/Brdo pri Kranju, 7. maja - Danes se bo s sprejemom pri predsedniku republike Danilu Türku in bohinjskemu županu Francu Kramarju zaključilo 43. mednarodno srečanje pisateljev. Na njem so literati predstavili Istro v poeziji ter spregovorili o knjižni raznolikosti in prihodnosti pisanja, svobodi izražanja in podobi tujca v književnosti kot poti do miru.

Zadnji dan srečanja se bo začel s sestankom mirovnega komiteja mednarodnega PEN, ob 12. uri pa bo udeležence na gradu Brdo sprejel predsednik republike Danilo Türk. Gostje iz 33 centrov PEN si bodo ob 15. uri ogledali cerkev Sv. Janeza in planšarski muzej v Bohinju, kjer jih bo sprejel tamkajšnji župan Franc Kramar, Bled pa bodo zapustili v nedeljo dopoldan.

Slovenski center PEN na srečanjih zadnjih nekaj let tradicionalno predstavi manj znano slovensko literaturo in v sredo, 4. maja, je bila na vrsti Istra v poeziji. Na literarnem večeru so se takrat predstavili Bert Pribac, Alferija Bržan, Edelman Jurinčič in mladi avtor Karlo Hmeljak.

Na uvodni okrogli mizi z naslovom Knjižna raznolikost in prihodnost pisanja so udeleženci izrazili nekaj skrbi glede vpliva globalizacije in elektronskih medijev na njihovo delo, vendar ostali večinoma optimistični. Več skrbi pa jim povzroča cenzura, ki so se je lotili na okrogli mizi na temo svobode izražanja.

Odbor pisateljev za mir Mednarodnega centra PEN je v petek razpravljal o podobi tujca v književnosti kot poti do miru, danes pa bo na občnem zboru ponovno iskal pot miru na Bližnjem vzhodu. V sodelovanju s francoskim centrom PEN pripravljajo pisateljski apel k odgovornemu odnosu do jedrske energije, razpravljali pa bodo tudi o pobudi za apel turškim oblastem po izpustitvi zaprtih novinarjev in neomejenem dostopu do interneta.