Svet 10.5.2011 11:30

Cannes: Letošnji izbor filmov po besedah direktorja festivala Fremauxa izjemen

pripravila Tatjana Zemljič

Cannes, 10. maja - V Cannesu bo med med 11. in 22. majem potekal 64. mednarodni filmski festival. Z izborom filmov, Robertom de Nirom kot predsednikom žirije in vrsto zvezd iz sveta filma, ki jih pričakujejo v Cannesu, letošnji festival obljublja, da bo eden najživahnejših doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letos se bo za glavno nagrado, zlato palmo, potegovalo 20 filmov. Festival bo odprla romantična komedija "Midnight in Paris" Woodyja Allena, v kateri je med drugi zaigrala francoska prva dama Carla Bruni-Sarkozy. Sklenil ga bo film "Les Bien-Aimes" Christopha Honora. Oba bosta prikazana izven konkurence.

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali novi film španskega režiserja Pedra Almodovarja "La Piel Que Habito", v katerem je zaigral Antonio Banderas. Danski režiser Lars von Trier, ki je leta 2000 dobil zlato palmo za film Plesalka v temi, se na festival vrača s filmom "Melancholia", brata Dardenne pa se bosta za tretjo zlato palmo potegovala s filmom "Le Gamin au Velo".

Ameriški režiser Terrence Malick bo predstavil "The Tree of Life", izraelski režiser Joseph Cedar pa film z naslovom "Heart Shulayim". Iz Japonske prihajata Takashi Miike s "Ichimei" in Naomi Kawase s "Hanezu no Tsuki". Veliko Britanijo bo na festivalu zastopala Lynne Ramsay s filmom "We Need To Talk About Kevin", iz Avstralije pa prihajata Julia Leigh s filmom "Sleeping Beauty" in Markus Schleinzer s filmom "Michael".

Izbor filmov, ki bodo prikazani na festivalu, po besedah direktorja festivala Thierryja Fremauxa odraža stanje na področju svetovne kinematografije, stanje le-te pa priča o stanju sveta. Cannski festival je bil že od svojih začetkov po koncu druge svetovne vojne kot neke vrste strelovod za razne diskusije, letošnji izbor filmov pa je po Fremauxovih besedah "brez dvoma eden najboljših doslej".

Po rdeči preprogi se bodo do Festivalne palače med drugim sprehodili Brad Pitt in Angelina Jolie, Johnny Depp, Sean Penn, Penelope Cruz in Catherine Deneuve.

Gostujoča država festivala bo Egipt, ki bo sploh prva gostujoča država v dolgi zgodovini festivala. V Cannesu bodo letos prikazali tudi filme iranskih režiserjev Jafarja Panahija in Mohameda Rasoulofa, ki sta bila zaradi obtožbe delovanja proti vladajoči politiki obsojena na šest let zapora. Njuni filmi bodo prikazani v sekciji Poseben pogled.

Izven konkurence pa bosta med drugim prikazana še filma "Bollywood: The Greatest Love Story Ever Told" indijskega cineasta Shekharja Kapurja, ki je poklon indijski popularni kinematografiji, in "The Conquest" režiserja Xavierja Durringerja o Nicolasu Sarkozyju. To bo prvi film o kakšnem aktualnem francoskem predsedniku, ki bo prikazan na festivalu.

Plakat 64. filmskega festivala v Cannesu krasi fotografija filmske igralke Faye Dunaway, ki jo je leta 1970 posnel fotograf in režiser Jerry Schatzberg. Schatzberg je leta 1970 posnel film "Puzzle of the Downfall Child" z Dunawayjevo v glavni vlogi, ki bo na letošnjem festivalu prikazan v sekciji Klasike Cannesa.

Žiriji letošnjega festivala predseduje igralec, režiser in producent Robert De Niro. Danes 67-letni igralec je zaslovel s filmi, kot sta Taksist in Pobesneli bik. Na letošnji izdaji festivala bo v sekciji Klasike Cannesa prikazan tudi De Nirov režijski prvenec, mafijska drama Zgodba iz Bronxa iz leta 1993.

V žiriji so sicer še argentinska igralka in producentka Martina Gusman, kitajsko-hongkonška producentka Nansun Shi, ameriška igralka, producentka in scenaristka Uma Thurman, norveška pisateljica Linn Ullmann, ki je hčerka švedskega režiserja Ingmarja Bergamana ter norveške igralke in režiserke Liv Ullmann, francoski režiser Oliver Assayas, britanski igralec in producent Jude Law, režiser Mahamat Saleh Haroun iz Čada ter kitajsko-hongkonški režiser in producent Johnnie To.

Lani je festivalski žiriji predsedoval ameriški režiser Tim Burton. Žirija je z zlato palmo nagradila film Stric Boonmee se spominja, nadrealistično, hipnotično meditacijo o reinkarnaciji tajskega režiserja Apichatponga Weerasethakula.

Žiriji, ki bo nagrado podelila v sekciji Poseben pogled, bo predsedoval srbski režiser Emir Kusturica. Lani je v tej kategoriji nagrado prejel film Ha Ha Ha, ki ga je zrežiral južnokorejski režiser Hong Sang Soo.

Častno zlato palmo za življenjsko delo bodo letos podelili italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju. Bertolucci je požel svetovno slavo s filmi, kot so Konformist (1970), Zadnji tango v Parizu (1972) in Dvajseto stoletje (1976). Za film Zadnji kitajski cesar (1987) je prejel oskarja za režijo.

V sklopu festivala bo potekal tudi filmski sejem. Na njem bo Slovenski filmski center že osmo leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

Začetki filmskega festivala v Cannesu segajo v leto 1946, ko je festival potekal v septembru. Od leta 1952 poteka v maju. Glavno festivalsko nagrado, zlato palmo, podeljujejo od leta 1955.