Slovenija 10.5.2011 11:49

V SLG Celje v petek premiera drame Leeja Halla Knapi slikarji

Celje, 10. maja - V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek, 13. maja, ob 19.30 premierno uprizorili dramo Leeja Halla Knapi slikarji v režiji Sama M. Strelca. Drama je nastala po resničnih dogodkih in po knjigi umetnostnega kritika Williama Feaverja, so danes sporočili iz SLG Celje.

Dramo Knapi slikarji so ustvarili prevajalka Tina Mahkota, režiser in scenograf Samo M. Strelec, dramaturginja Tatjana Doma, kostumografa Leo Kulaš in Svetlana Vizintin, lektor Jože Volk in avtor video projekcij Jaka Polutnik. Prvič je bila uprizorjena v Live Theatru v Newcastlu leta 2007, se takoj selila v londonski Royal National Theatre, septembra 2010 pa se je uprizoritev z originalno zasedbo iz Live Theatra preselila v Manhattan Theatre Club na Broadway.

Igra Knapi slikarji se dogaja med letoma 1934 in 1947, v obdobju, ko je Ashingtonska skupina doživela svoj preboj in svoje največje uspehe. Leta 1934 se je skupina knapov v Ashingtonu odločila, da se bo dodatno izobrazila. Zanima jih sicer uvod v ekonomijo, ker pa na hitro ne morejo dobiti mentorja, angažirajo mentorja za umetnostno zgodovino.

Mentor umetnostne zgodovine jih preseneti, saj se izkaže, da se umetnosti ne da naučiti na način, kot so si zamišljali. Knapi začnejo razglabljati o umetnosti in se spraševati o njenem bistvu in namenu. Kmalu se lotijo tudi slikanja. Nekateri med njimi postanejo prepoznavni umetniki, čeprav še vedno delajo v rudniku.

Knapi slikarji je drama izvrstnih inteligentnih, duhovitih, iskrivih dialogov o umetnosti in življenju, o prijateljstvu, tovarištvu in ljubezni, o odnosu ljudi do umetnosti, o tem, kako navadni, neizobraženi in preprosti knapi odkrijejo umetnost in naredijo nenavadne stvari, so o vsebini drame zapisali v SLG Celje.

V drami igrajo Renato Jenček, Tarek Rashid, David Čeh, Blaž Setnikar, Bojan Umek, Branko Završan, Nina Rakovec, Lučka Počkaj, Rastko Krošl in Igor Sancin.