Slovenija 12.5.2011 10:25

Ivo Ban za Demokracijo: Očitki proti meni so neutemeljeni (12. 5.)

Ljubljana, 12. maja - Očitke ministrstva za kulturo proti njemu je pravna pooblaščenka Ana Iglič že zavrnila kot neutemeljene, je za današnjo Demokracijo povedal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Ivo Ban, proti kateremu je ministrstvo za kulturo sprožilo postopek razrešitve z mesta ravnatelja. Sam sicer meni, da ministrica ne stori dovolj za delovanje in razvoj gledališč.

Ljubljana. Ravnatelj SNG Drama v odstopu Ivo Ban. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ravnatelj SNG Drama v odstopu Ivo Ban.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Ravnatelj Drame Ivo Ban. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ravnatelj Drame Ivo Ban.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Ravnatelj Drame Ivo Ban. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ravnatelj Drame Ivo Ban.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Na našem področju je odprtih ogromno vprašanj, ki bi jih bilo treba zakonsko urediti oz. regulirati z ustreznimi pravnimi predpisi," pravi Ban in dodaja, da je bil denimo v mandatu ministrice Majde Širca že dvakrat spremenjen ZUJIK, pa še vedno ni urejena avdicija za igralce, kot je to urejeno za operne in zborovske pevce, baletne plesalce in orkestrske glasbenike.

Probleme imajo tudi s financiranjem, ki ga je ministrica sicer uredila na novo, vendar ocenjujejo, da rešitve niso ustrezne in da zaradi takšnega financiranja bremena gospodarske krize ne nosijo vsi enako. "Nekaterim zavodom na področju kulture je ministrica priznala oz. dodelila višja sredstva, medtem ko jih je drugim drastično znižala. Zavedamo se, da moramo breme gospodarske krize nositi tudi v kulturi, vendar mora biti breme porazdeljeno enakomerno in za vse enako," pravi Ban.

Prav tako se, kot dodaja, ne more strinjati z idejami ministrstva, da se ukinejo strokovni sveti v zavodih in se okrepijo strokovne komisije na ministrstvu. Poleg tega bi bilo treba urediti tudi specifiko poklicev igralcev, scenskih in tehničnih delavcev, tako glede delovnega časa kot tudi drugih pravic in obveznosti, ki so v gledališčih specifične, ter izenačiti položaj umetnikov z drugimi poklici v javnem sektorju, kjer pridobivajo nazive za nedoločen, v kulturi pa za določen čas.

"To je samo nekaj problemov, s katerimi se srečujemo v SNG Drama. Zato menim, da bi bilo bolje, če bi ministrica svoj čas in trud vložila v iskanje teh rešitev kot v iskanje razlogov za mojo razrešitev", je za Demokracijo povedal Ban.

Na vprašanje, ali bi bilo bolje, če se leta 2004 ne bi pojavil na plakatu stranke SDS, pa odgovarja, da je to težko reči, vendar sam meni, da bi bilo enako. "Sklepam, da za ministrico zadostuje že to, da me je imenoval minister Vasko Simoniti," je dejal.