Svet 13.5.2011 5:30

Danes začetek Dunajskih slavnostnih tednov

Dunaj, 13. maja - V avstrijski prestolnici se danes začenjajo Dunajski slavnostni tedni (Wiener Festwochen), ki bodo do 19. junija ponudili 46 lastnih in gostujočih produkcij iz 24 držav. Dunaj se bo tako za pet tednov spremenil v mednarodno prizorišče glasbe, gledališča in umetnosti.

Umetniški direktor Dunajskih slavnostnih tednov je Luc Bondy, glasbeni direktor Stephane Lissner in gledališka direktorica Stefanie Carp. Obiskovalci bodo lahko uživali v pestrem programu od opere in gledaliških predstav do koncertov in performansov. V središču festivala, ki poteka od leta 1927, so nove uprizoritve priznanih klasikov kot tudi premiere sodobnih del mednarodnih režiserjev.

Kot vsako leto bo uvodna slovesnost tudi letos potekala na trgu pred dunajsko mestno hišo (Rathausplatz), na njej pa bodo nastopili zmagovalni domači pevski zbori tekmovanja Avstrija poje.

Glasbeni program Dunajskih slavnostnih tednov se bo letos začel z Verdijevo trilogijo, ki se bo zaključila ob 200. obletnici rojstva tega italijanskega opernega skladatelja leta 2013. Gledališki del bo potekal pod geslom Od koncev sveta preko koncev sveta in bo tematiziral strategije preživetja na različnih koncih sveta, so sporočili iz agencija za stike z mestom Dunaj ComPRess-PR.