Slovenija 13.5.2011 7:00

V Barceloni razstava del iz zbirk ljubljanske Moderne galerije

Barcelona, 13. maja - V Muzeju sodobne umetnosti v Barceloni (MACBA) bodo drevi ob 19.30 odprli razstavo del iz zbirk Moderne galerije, naslovljeno Muzej vzporednih narativov. Postavitev, ki je del medinstitucionalnega projekta Internacionala, je zasnovala direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. Odprla jo bo slovenska ministrica za kulturo Majda Širca.

V Barceloni bo predstavljen izbor del iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in iz nacionalnih zbirk galerije. Na ogled bo več kot 100 del, ki jih je ustvarilo 62 umetnikov in osem umetniških skupin iz večine vzhodnoevropskih držav.

Posebna pozornost bo namenjena obdobju med letoma 1956 in 1986, ki ga obravnava tudi raziskovalni projekt mreže Internacionala. V prvi skupini del bo predstavljen body art in druge oblike performansa. Drugo skupino sestavljajo svojevrstne oblike happeningov in ritualov, tretjo pa skupinske umetniške akcije, v katerih so kolektivne metode dela postale osrednja tema umetnosti.

Predstavljene bodo tudi akcije v javnem prostoru, v peti skupini pa so dela, v katerih je uporaba jezika in materialnosti predstavljala antipozicijo do uveljavljenih oblik umetnosti. Sledila bo skupina del, ki temeljijo na uporabi fotografije, filma in videa v smislu raziskovanja medijske podobe v socrealističnem družbenopolitičnem družbenem kontekstu. Predstavljana bodo tudi dela, ki tematizirajo določene oblike totalitarizma, predvsem dela retroavantgardnih umetnikov in predstavnikov soc arta.

Poleg del iz zbirk Moderne galerije bosta predstavljena še dva projekta samozgodovinjenja, in sicer arhiv Zofije Kulik in Juliusa Kollerja ter "fiktivne zgodovine" Alexandra Dornerja, skupine Irwin in Mladena Stilinovića.

Poseben del bodo predstavljali shematski prikazi prisotnosti del sodelujočih umetnikov v raznih zbirkah. Umetniki so namreč posebej za razstavo izpolnili vprašalnik o vključenosti svojih del v različne zbirke in tako posredovali bistvene podatke o ne-delovanju umetnostnega sistema v Vzhodni Evropi, so o razstavi zapisali v Moderni galeriji.

V projektu Internacionala poleg ljubljanske Moderne galerije sodelujejo MACBA, Van Abbemuseum iz Eindhovna, Museum van Hedendaagse Kunst iz Antwerpna in Julijus Koller Society iz Bratislave. Razstava Muzej vzporednih narativov bo odprta do 2. oktobra.