Slovenija 13.5.2011 8:43

V Umagu ustanovili 16. slovensko kulturno društvo na Hrvaškem

Zagreb, 13. maja - Slovenska skupnost v Umagu je v četrtek zvečer na ustanovni skupščini v mestni hiši ustanovila kulturno društvo Ajda. Gre za 16. kulturno društvo slovenske manjšine na Hrvaškem in peto v hrvaški Istri, kjer že obstajajo društva Slovencev v Pulju, Poreču, Labinu in Buzetu.

"Slovenci na območju Umaga so bili navdušeni že nad pobudo za ustanovitev društva, ker so imeli najbližje slovensko društvo v Poreču, ki je oddaljen 30 kilometrov," je za STA povedala prva predsednica Ajde, Vlasta Grgić iz Umaga, ki je tudi ena izmed pobudnic društva.

Grgićeva je dodala, da ima društvo že 110 članov in da bodo med prvimi dejavnostmi organizirali tečaj slovenskega jezika, ker na območju Umaga živijo tudi rodovi Slovencev, ki so hodili le v hrvaške šole. Napovedala je, da bodo zagotovo redno obeleževali slovenske praznike, posebej Prešernov dan, ter da načrtujejo letno glasilo društva.

Poleg ohranitve slovenskega jezika, kulture in običajev ter razvoja odnosov z ostalimi prebivalci Umaga in s slovensko matico bodo v Ajdi poskusili uresničiti tudi dejavnosti, ki jih nimajo ostala slovenska društva v Istri, kar bo odvisno od interesov in želja umaških Slovencev, je izpostavila Grgićeva. Poskusili bodo angažirati tudi mlade, med katerimi nekateri študirajo na fakultetah v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Umaški "Ajdovci" bodo sodelovali z ostalimi slovenskimi društvi na Hrvaškem, načrtujejo pa tudi srečanja s kulturnimi in umetniškimi skupinami iz Slovenije.

Slovensko kulturno društvo Ajda od začetka podpira tudi mestna uprava Umaga. Četrtkove skupščine sta se med drugimi udeležila tudi minister za Slovence v zamejstvu in svetu Boštjan Žekš in župan Umaga Vili Bassanese.

Na območju Umaga živi približno 150 Slovenk in Slovencev, medtem ko je v hrvaški Istri približno 2000 pripadnikov slovenske manjšine. Glede na popis prebivalstva iz leta 2001, je na Hrvaškem živelo 13.371 Slovenk in Slovencev, največ v Zagrebu (3225) in na območju Reke (2883).