Svet 13.5.2011 17:11

V Cannesu premierno predvajali dokumentarec o smrti Diane

Cannes, 13. maja - Na filmskem sejmu v Cannesu, ki poteka ob robu mednarodnega filmskega festivala, so danes premierno predvajali dokumentarni film o smrti britanske princese Diane. V spornem in težko pričakovanem filmu trdijo, da za njeno smrtjo v prometni nesreči v Parizu avgusta leta 1997 stojijo "mafija in kronane glave".

Film z naslovom "Unlawful Killing" je financiral Mohamed al Fayed, oče Dodija al Fayeda, takratnega partnerja Diane, ki je z njo umrl v prometni nesreči 31. avgusta 1997, do katere je prišlo, medtem ko so ju lovili paparaci. Režiral ga je Keith Allen, oče pevke Lily Allen.

Film predstavljajo kot "preiskavo o preiskavi" Dianine smrti, ki je potekala leta 2007 in 2008. V tej najdaljši in najdražji britanski sodni preiskavi so ugotovili, da je šlo za nezakoniti uboj, zato so film tako tudi poimenovali. Preiskava je sicer okrepila trditve o zaroti, saj je za nesrečo okrivila voznika avtomobila, v katerem sta bila Diana in Dodi, ter vozila, ki so jima sledila.

Kot je dejal bivši urednik britanskih tabloidov Piers Morgan, je ta sodna preiskava "odprla več vprašanj kot dala odgovorov". Enako je po oceni francoske tiskovne agencije AFP moč trditi tudi za film, ki ostro napada britansko monarhijo, ki po prepričanju al Fayeda stoji za nesrečo v enem od cestnih predorov v Parizu.

Glavna ugotovitev filma je, da britanski mediji niso razumeli ugotovitve sodne preiskave, ki je za nesrečo okrivila skrivnostne avtomobile, ki so sledili Diani in Dodiju, ne pa paparacev, kot so takrat trdili mediji.

V filmu so prikazali tudi fotografijo umirajoče Diane, zrnato črno-belo fotografijo njene glava od zadaj, ko se je sklonila na zadnjem sedežu potolčenega mercedesa. Allen je že pred premiero filma zbranim novinarjem, kupcem in drugim predstavnikom filmske industrije na sejmu v Cannesu napovedal, da "fotografija ni tako senzacionalna, kot so pričakovali" in da se ne bo začudil, če ga bodo po projekciji vprašali, zakaj je bilo toliko hrupa okoli fotografije. Še pred premiero so bili namreč deležni kritik v Veliki Britaniji, ker so jo vključili v film.

Moški, ki se je izdajal za novinarja, Richard Wiseman, se je v pripravah na film udeleževal sodne preiskave in snemal stališča prisotnih novinarjev, ki so po navedbah AFP zabavna, ne pa presenetljiva niti ne prinašajo ničesar novega.

V filmu je videti tudi pogovore s prijatelji Diane in Dodija, ki so izražali njene bojazni, da bi lahko njen bivši mož, princ Charles organiziral prometno nesrečo, v kateri bi lahko bila huje poškodovana. Pripovedujejo tudi o Dodijevih načrtih, da bosta z Diano kupila hišo v Kaliforniji in imela filmski studio.

Velik poudarek so v filmu dali mladosti soproga britanske kraljice princa Filipa v nacistični Nemčiji. Dodali so tudi ugotovitev psihologa, da je psihopat in serijski prešuštnik, za kar pa, tako kot za večino trditev v filmu, niso ponudili dokazov. Mohamed al Fayed je sicer že po koncu omenjene preiskave trdil, da je umor naročil princ Filip, izvršile pa britanske varnostne sile, saj naj bi bila Diana noseča z njegovim sinom.

Avtorji filma so še povedali, da so mnogim članom kraljeve družine, tudi princu Filipu, dali možnost, da predstavijo svoje videnje dogodkov, a se nihče ni odzval, še poroča AFP.