Slovenija 16.5.2011 9:23

V Novem mestu 34. dolenjski knjižni sejem

Novo mesto, 16. maja - V Galeriji Krka v Novem mestu drevi ob 20. uri odpirajo 34. dolenjski knjižni sejem, ki bo potekal do petka, 20. maja. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in novomeška knjigarna Mladinske knjige bodo predstavili letno slovensko knjižno bero, priredili pogovore o knjigi in srečanje mladih piscev.

Kot je za STA povedal predsednik Kulturno umetniškega društva Krka Mitja Pelko, bo dogajanje v novomeški Krkini galeriji do petka v znamenju knjige. V novomeški trgovini Mladinske knjige pa bo po besedah predstavnice trgovine Sonje Črv razstavljena večina od 3500 knjig, ki so pri slovenskih založbah izšle od lanskega do letošnjega maja.

Snovalci Dolenjskega knjižnega sejma več kot tri desetletja ohranjajo tradicijo povezovanja kulture in gospodarstva, v prijetnem okolju knjig, ki so v Sloveniji izšle v minulem letu. V sklopu sejma bodo že 34. leto zapored potekali tudi večeri z izbranimi književnimi ustvarjalci, je nadaljeval Pelko.

Ob odprtju sejma bo gost večera tržaški pisatelj Boris Pahor. V torek zvečer se bodo ob digitalizaciji renesančne farmakopeje oz. lekarniške knjige Kreutterbuch, ki jo hranijo v novomeškem frančiškanskem samostanu, s knjižničarjem patrom Felicijanom Pevcem, Ines Jerele iz bibliotekarskega raziskovalnega centra Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), direktorico NUK Matejo Komel Snoj in glavnim urednikom Mladinske knjige Mihom Kovačem pogovarjali o knjigah, njihovi dostopnosti in bralnih navadah.

V okviru sejma bodo v četrtek priredili še medobčinsko srečanje mladih piscev osnovnih šol, ki se ga bo udeležila mladinska pisateljica Mateja Blažič. Na sejmu bo razstavljen tudi izbor farmacevtskih knjig iz 16. stoletja, ki jih hranijo v omenjenem samostanu, je še povedal Pelko.

Dolenjski knjižni sejem bo od torka do petka odprt med 8. in 20. uro, vse na njem razstavljene knjige pa bodo naprodaj z 10-odstotnim gotovinskim popustom.