Slovenija 16.5.2011 10:16

Pred vrati je Seviqc Brežice 2011

Brežice, 16. maja - V sklopu letošnjega festivala stare glasbe Seviqc Brežice se bo od 22. junija do 4. septembra po 19 slovenskih občinah zvrstilo 30 koncertov svetovno znanih izvajalcev. Festival z geslom "Semper Viva Quam Creata" (Vedno živa, kakor ustvarjena) letos obeležuje tudi 15 let, odkar ga je Klemen Ramovš iz Radovljice pripeljal v Brežice.

Maribor, dvorec Betnava. Novinarska konferenca s predstavitvijo festivala Seviqc Brežice, ki v sodelovanju z Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom Maribor letos drugič gostuje v Mariboru, tokrat s posebnim sklopom koncertov - Seviqc Municipii 2010. Vodja festivala Klemen Ramovš. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, dvorec Betnava.
Novinarska konferenca s predstavitvijo festivala Seviqc Brežice, ki v sodelovanju z Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom Maribor letos drugič gostuje v Mariboru, tokrat s posebnim sklopom koncertov - Seviqc Municipii 2010.
Vodja festivala Klemen Ramovš.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Tako kot preteklo poldrugo desetletje bo na letošnjem festivalu nastopilo 14 uglednih glasbenih skupin iz vse Evrope. Ti bodo obiskovalcem predstavili evropsko ter svetovno glasbeno zapuščino, ki se je kalila in razvijala vse od srednjega veka do začetka 20. stoletja.

Direktor in umetniški vodja festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš je za STA povedal, da letos gostijo celo dve skupini, ki bosta duh stare glasbe v najlepše kotičke Slovenije - v prestižne sakralne objekte in gradove - prenesli tudi iz daljne Amerike. Sredi julija namreč v Slovenijo prihaja slovita kubanska skupina Ars Longa, ki preigrava glasbo iberske Amerike 17. in 18. stoletja, sredi avgusta pa še argentinska skupina Capilla del Sol z mašami in salvami jezuitskega misijona v bolivijskem deževnem gozdu iz začetka 18. stoletja.

Ob koncu festivala v začetku septembra bo nastopil tudi slovenski ansambel, ki se ukvarja s staro glasbo. Sestav Nova Schola Labacensis se bo predstavil s programom Korenine flamenca.

Posebej zanimiv bo otvoritveni koncert ansambla Capella de Ministres, ki bo muziciral na replikah instrumentov iz leta 1472, odkritih na freskah katedrale v španski Valencii. Razstava omenjenih fresk, na katerih je upodobljenih 12 angelov s starimi instrumenti, je sicer le še do 19. maja na ogled na Ljubljanskem gradu.

Slovenski, a mednarodno uveljavljeni festival Seviqc Brežice, se je letos sicer povezal še s producenti iz Avstrije in Madžarske, ki bodo poslej s skupno rabo blagovne znamke Treartes predstavljali najbolj znane poustvarjalce stare glasbe.