Svet 17.5.2011 5:30

Od jeseni televizijski program Film Europe

Bratislava, 17. maja - Medijska hiša Film Europe je na nedeljski konferenci v okviru festivala v Cannesu z naslovom "Film and Televison: Falling in Love Again" sporočila, da bo jeseni začela z oddajanjem prvega televizijskega programa, posvečenega evropski filmski produkciji. Program bodo naprej oddajali na Slovaškem in Češkem, kasneje pa še v drugih evropskih državah.

Na programu "Film Europe Channel" bodo predvajali evropske filme vseh žanrov v izvirni obliki s podnapisi. Podjetje, ki posluje brez subvencij, ima ambiciozen dolgoročni načrt - oddajanje programa po vsem svetu, piše v sporočilu za javnost. Program so si zamislili kot platformo za predstavitev evropske kulture in krepitev evropske identitete.

"Dandanes se evropski film ne razvija brez brezpogojne državne podpore. Moramo se zbuditi iz teh sanj in posvetiti več podpore gledalcem in poslovnim partnerjem, ne samo vladam in državnemu denarju. Strateška podpora mora biti prisotna, a ne sme narekovati," je nedeljski konferenci dejal direktor Ivan Hronec.

Sprva bo program na voljo v standardni ločljivosti (SD), nato pa še v visoki (HD). Kot je še zapisala medijska hiša z izpostavami v Pragi, Bratislavi, Budimpešti, Londonu in Cannesu, so pripravljeni tudi na predvajanje v 3D tehniki.

Na konferenci v Cannesu je med drugim tekla beseda še o programski umestitvi filmov na zastonjskih in plačljivih televizijskih programih, uspehu televizijskega predvajanja filmov v Evropi, zakonskih obveznostih televizije pri investiranju v filmske produkcije in vplivu 3D tehnike na filmski trg.