Slovenija 17.5.2011 6:00

Mariborska Drama v Zagrebu, zagrebško gledališče v Mariboru

Zagreb, 17. maja - Drama Slovenskega narodnega gledališča iz Maribora bo danes v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM) odigrala Molierovega Don Juana v režiji Borisa Cavazze, kar bo prva izmed treh predstav, ki jih bodo Mariborčani ta teden uprizorili v Zagrebu. ZKM pa bo v ponedeljek s svojimi tremi predstavami začelo gostovati pred mariborskim občinstvom.

Ljubljana. Režiser in igralec Boris Cavazza. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser in igralec Boris Cavazza.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Drama SNG bo 18. in 19. maja odigrala tudi Brechtovo Malomeščansko svatbo v režiji Mateje Koležnik in Marberjevo predstavo Od blizu v režiji Dina Mustafića. Vse tri predstave bodo odigrali v okviru ciklusa Evropskega gledališča, ki ga v ZKM organizirajo od leta 2006, da bi hrvaškemu občinstvu predstavili novo gledališko produkcijo.

ZKM bo v ponedeljek, 23. maja, v Stari dvorani mariborskega SNG odigralo predstavo Garaža Zdenka Mesarića, ki jo je režiral Ivica Buljan. Gre za predstavo, "v kateri se mešajo prizori izrazitega nasilja z družinskimi prizori, ki so biblijski citati, do popolnoma nadrealistično obarvanih sekvenc o evtanazijskemu turizmu", so zapisali v napovedi SNG Maribor. Predstava je sicer nastala v sodelovanju z znamenitim newyorškim gledališčem La MaMa.

Prihodnji torek v veliki dvorani sledila predstava Zagrebški pentagram v režiji Paola Magellija. Gre za omnibus, v katerem pet hrvaških avtorjev ponuja različne zgodbe, ki jih povezujejo mesto Zagreb in njegovi prebivalci.

Zagrebčani bodo gostovanje v Mariboru zaključili v sredo, 25. maja, ko bodo v Stari dvorani odigrali Pomladno prebujenje, predstavo, ki jo je po motivih Franka Wedekinda režiral Oliver Frljić. "Predstava razkrinka lažno meščansko moralo in pokaže usodne posledice družbenih norm, ki preprečujejo ali izkrivljajo naravne nagone," so še napovedali v Mariboru.