Slovenija 17.5.2011 10:35

V Bitoli razstava sodobne risbe treh umetnikov iz širše regije

Bitola, 17. maja - Pod okriljem mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur (FSK) bo v sredo, 18. maja, v galeriji Magaza v makedonskem mestu Bitola odprtje razstave sodobne risbe treh priznanih likovnih umetnikov iz širše regije, Zdenka Huzjana iz Slovenije, Stefana Boškova iz Bolgarije in Dimitarja Malidanova iz Makedonije. Razstava bo na ogled do konca meseca.

Razstava Sodobna risba poudarja in sooča izrazno moč klasično pojmovane risbe in njeno medsebojno oplajanje v geografski raznolikosti. Predstavljena bodo dela treh sodobnih umetnikov.

Stefan Boškov je pripadnik srednje generacije sodobnih bolgarskih umetnikov. Je prvenstveno grafik, vendar s svojo asociativno in simbolično poetiko velikokrat prenaša nenavadno moč originalne kompozicije tako v risbo kakor tudi v slike.

Zdenko Huzjan je vizualni ustvarjalec, ki združuje raznolike umetniške talente od slikarstva, grafike, risanja, kiparstva do pesnikovanja. V njegovih delih opazujemo nesluten razvoj umetnikove imaginacije in prepoznavno likovno govorico, s katero gradi lastno likovno kontinuiteto.

Glavni nosilec eksistencialne stiske pri Huzjanu vseskozi ostaja podoba bitja, ki je človeku ravno toliko podobno, kolikor se od njega razlikuje, so zapisali pri FSK, ki razstavo pripravlja v sodelovanju z zavodom in galerijo Magaza Bitola.

Dimitar Malidanov, predstavnik sodobne makedonske umetnosti, je grafik in slikar, ki v svojem ustvarjanju prepleta rastlinske motive - pokrajino, polno nasadov tobaka in bombaža.

Novi pojavnosti risbe in delom na papirju se v sodobnem času posveča veliko pozornosti. Risba danes, kot široki ustvarjalni pojem, ob svoji unikatnosti pomeni tudi temeljno izhodišče vseh likovnih vsebin, ne glede na množično pojavnost novih elektronskih medijev.

Risba je tisto področje, ki kot sled roke oziroma podaljšana sled roke vsakič znova obuja področje nezavednega in s tem ohranja avtorsko moč ustvarjalca ter obenem načrtuje nove vsebine, so še zapisali pri FSK.

Kustosinja razstave je Liljana Hristova, strokovna sodelavka pa Milojka Žalik Huzjan.