Slovenija 18.5.2011 4:00

Mednarodni dan muzejev na temo odnosa med muzeji in spominom

Ljubljana, 18. maja - Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni dan muzejev, letos uglašen na temo Muzej in spomin. V Sloveniji se je praznovanju pridružilo okrog 40 muzejev po vsej državi. Ti bodo brezplačno odprli svoja vrata in povabili na različne prireditve, od delavnic, predavanj, odprtij razstav do vodstev po zbirkah.

Kot je na novinarski konferenci pred mednarodnim dnevom muzejev poudarila predsednica Slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) Tanja Roženbergar Šega, muzeji ne zbirajo zgolj predmetov, temveč zgodbe in interakcije, zato letošnja tema Muzeji in spomin posega v bistvo muzejskega dela.

Muzeji so tiste institucije, ki hranijo spomin in ga v različnih oblikah in podobah posredujejo javnostim, zato tema sproža kritične razmisleke o minulem in prihodnjem muzejskem delu v strokovni in splošni javnosti. Hkrati kritično postavlja muzejsko delo na zemljevid svetovne družbe.

Tema je po njenih besedah tudi teoretsko zanimiva, saj odpira vprašanja o razmerju med kolektivnim, individualnim in zgodovinskim spominom, kateri spomin je tisti, ki se hrani v muzejih, ter kdo je tisti, ki izbira muzejske predmete.

Slovensko muzejsko društvo ob mednarodnem dnevu muzejev tradicionalno podeli Valvasorjevo nagrado in priznanja - najvišje nagrade za dosežke v muzejstvu. Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je letos prejel eden od pionirjev slovenske podvodne arheologije, Timotej Knific iz Narodnega muzeja Slovenije.

Mednarodni dan muzejev je leta 1977 proglasil Mednarodni muzejski svet, da bi povečal zavest o vlogi muzejev v razvoju družbe. Po svetu ga obeležuje več kot 30.000 muzejev v približno 100 državah.