Svet 18.5.2011 5:30

Album "Dark Side Of The Moon" z najboljšim ovitkom vseh časov

London, 18. maja - Ovitek albuma "Dark Side Of The Moon" skupine Pink Floyd je bil v anketi britanskega glasbenega portala MusicRadar.com razglašen za najboljši ovitek. Slika na črni podlagi z žarkom bele svetlobe, ki jo prizma deli v spekter barv, je zmagala pred umetniški deli, ki so jih na ovitkih svojih plošč objavljali Nirvana, The Beatles in The Clash.

Zmagovalni ovitek je oblikovala skupina Hipgnosis, ki je sodelovala tudi pri drugih albumih Pink Floydov, na njem pa ni niti ene črke. "Dark Side Of The Moon" je sicer eden izmed najbolj prodajanih albumov vseh časov.

Na drugem mestu je ovitek albuma "Nevermind" skupine Nirvana, slika dojenčka, ki pod vodo plava za bankovcem, nataknjenem na trnku. Tretji je ovitek albuma "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" skupine The Beatles, ki si ga je sir Peter Blake zamislil kot kolaž slavnih osebnosti, zbranih okrog članov skupine, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ovitek albuma "London Calling" skupine The Clash s fotografijo Pennie Smith, ki je ujela Paula Simona, kako razbija bas kitaro, se je uvrstil na četrto mesto. Na petem mestu pa se je znašel debitantski album skupine Rage Against The Machine. Sodelujoči v anketi so glasovali o ovitkih albumov od 60. let do danes.

Med najboljših deset so se uvrstili še: na šesto mesto Iron Maiden s ploščo "The Number Of The Beast", na sedmo The Beatles z "The White Album", na osmo Joy Division z "Unknown Pleasures", na deveto King Crimson z "In The Court Of The Crimson King" in na deseto mesto Pink Floyd z "Animals".

"'The Dark Side Of The Moon' je neizpodbiten dokaz, da je preprosta in trajna podoba zmagovalni recept, ko gre za vprašanje umetnosti oblikovanja ovitka albuma, še posebno tedaj, ko je na albumu takšna večna glasba," je dejal urednik portala Will Groves. Poleg tega spominja na čas, ko je bil ovitek albuma mnogo več od sličice v nekaj sto pikslih v formatu .jpeg na iTunes, je še dodal.