Slovenija 18.5.2011 6:00

V Lipici bodo odprli muzej lipicanca Lipikum

Lipica, 18. maja - V obnovljenem objektu stare depandanse znotraj zgodovinskega stavbnega jedra Kobilarne Lipica bodo ob 19. uri odprli muzej lipicanca, poimenovan Lipikum. Ta bo z bogato vsebinsko zasnovo in interaktivno, multimedijsko postavitvijo obiskovalcem Lipice ponudil povsem nov pogled na mesto in na konja lipicanca.

Na več kot 300 kvadratnih metrih bodo obiskovalci dobili vse najpomembnejše informacije o Lipici in lipicancih. V njem bodo predstavljeni nastanek te pasme konja, vloga konja v mitologiji in umetnosti ter povezanost konja s človekom. Osrednji del razstave bo namenjen Lipici, njeni zgodovini in vlogi ter življenju lipicancev. Predstavljena bodo tudi življenjska okolja lipicanca ter stavbna in kulturna dediščina Lipice.

Avtorica prostorske zasnove razstave Sanja Jurca Avci je na novinarski konferenci ob predstavitvi muzeja povedala, da razstava predstavlja "harmoničen preplet vseh izraznih sredstev". Ker je bilo število muzejskih predmetov omejeno, so si v tem primeru lahko pomagali pri iskanju čim bolj zanimivega načina pripovedovanja zgodbe o lipiških konjih.

Muzejska postavitev v vsakem sklopu z glasbo, igro, doživljajskimi, multimedijskmi in interaktivnimi elementi ter raznovrstnimi izzivi zato ponuja različne možnost za spoznavanje vsebine. Snovalci muzeja so posebno pozornost namenili najmlajšim obiskovalcem.

Čeprav bo ogled muzeja v prihodnje tudi izhodiščna točka vodenih ogledov po kobilarni, pa je muzej v celoti zasnovan tako, da bo obiskovalcem omogočal povsem samostojen ogled, v katerem si bo vsak sam izbral, s pomočjo katerih elementov, koliko časa in kako poglobljeno se bo posvetil posameznim vsebinam.

Leta 2005 začeti projekt muzeja Lipica sta s finančno podporo omogočila Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP, ki sta prispevala 85 odstotkov od 800.000 evrov vredne investicije, ter ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo preostalih 15 odstotkov potrebne vsote. Muzej bo vrata odprl ravno na predvečer rojstnega dne Kobilarne Lipica.