Slovenija 18.5.2011 14:47

Slovenj Gradec pripravljen na EPK 2012

Slovenj Gradec, 18. maja - Slovenj Gradec je pripravljen na projekt EPK 2012, je na današnjem sestanku predstavnikov partnerskih mest in Zavoda Maribor 2012 dejal slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar. Partnerji pri projektu EPK so napovedali sestanek z vlado in opozorili na nujnost zagotavljanja dodatnih sredstev. Po sestanku so odprli prenovljene kulturne zgradbe.

Slovenj Gradec, občina. Novinarska konferenca po srečanju predstavnikov partnerskih mest pri projektu EPK in zavoda Maribor 2012. Programski direktor EPK Mitja Čander, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, podžupan Mestne občine Maribor Janez Ujčič, župan Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar, župan Mestne občine Ptuj in podžupan Mestne občine Velenje Srečko Meh. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Slovenj Gradec, občina.
Novinarska konferenca po srečanju predstavnikov partnerskih mest pri projektu EPK in zavoda Maribor 2012.
Programski direktor EPK Mitja Čander, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, podžupan Mestne občine Maribor Janez Ujčič, župan Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar, župan Mestne občine Ptuj in podžupan Mestne občine Velenje Srečko Meh.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Župani oziroma predstavniki šestih partnerskih mest pri projektu EPK 2012 so se dogovorili, da bodo predstavnike vlade s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu po seji sveta zavoda, ki bo prihodnji teden, povabili na sestanek. Z vlado bi, kot je dejal Zanoškar, radi našli skupne točke glede virov, iz katerih bi partnerji še lahko črpali sredstva za načrtovane projekte.

Kot je dejal ptujski župan Štefan Čelan, se je vlada zavezala, da bodo partnerji za izvajanje projektov lahko dobili tudi sredstva drugih ministrstev, ne le kulturnega. Predvsem bi se po njegovih besedah morala bolj odzvati vladna služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Tudi programskega direktorja EPK Mitjo Čandra ob siceršnjem zadovoljstvu nad dobrim sodelovanjem med partnerskimi mesti skrbi, da predvidenih sredstev iz drugih virov ni. In to ob dejstvu, da projekt posega na več področij, tako kot kultura na splošno. Po njegovih besedah je potrebno "kreativnost razumeti v širšem smislu".

Partnerji, ki niso v enaki meri zadovoljni z izvedbo EPK, so zaskrbljeni glede načrtovanih investicijskih projektov. Po Čelanovih besedah bo, če bo, izvedena le tretjina sprva načrtovanih projektov. Partnerji se po Čandrovih besedah zavedajo, da so trenutno težki časi, pa bi si vendar želeli večje spodbude, da bi mesta lahko uresničila vsaj del celotne zgodbe. Ob tem je posebej izpostavil še neuresničene načrte nosilnega mesta Maribora.

V Slovenj Gradcu so sodelujoči sicer zadovoljni odprli prenovljene prostore Koroške galerije likovnih umetnosti in Koroškega pokrajinskega muzeja ter obnovljeno rojstno hišo skladatelja samospevov Huga Wolfa. Z obnovami je povezana tudi načrtovana programska vsebina koroškega mesta pri projektu EPK, ki jo imajo v prihodnjih mesecih po Zanoškarjevih besedah čas izpiliti.

Slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar z ministrstva za kulturo Stojan Pelko. Pohvalil je izvedbo celotnega projekta obnove in priprave Slovenj Gradca na EPK. Prihodnje leto bo pozornost celotne Evrope usmerjena v partnerska mesta in takrat bo po njegovih besedah "idealna priložnost", da se tisto, kar je v mestih najboljšega, tudi pokaže. Vsi sodelujoči pri projektu EPK zdaj po njegovem vedo, kako malo časa ostaja do izvedbe projekta in kaj imajo, brez lažnih iluzij in pretiranih ambicij. "Pri tej zgodbi je vseskozi treba imeti v mislih, da niso krasni časi," je dejal Pelko.

Čander sicer ocenjuje, da je zastavljeni program EPK zelo ambiciozen in dober. Napovedal je, da bodo junija predstavili glavnino programa, podrobno pa bodo o njem spregovorili v septembru. Za primerjavo je dodal, da imajo slovenska partnerska mesta EPK za program v letih 2011/2012 na voljo 24,3 milijona evrov, portugalski Guimaraes, ki bo EPK isto leto kot Maribor in partnerska mesta, pa ima na voljo 25 milijonov evrov.