Na hitro prelistano 21.5.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. maja - Pri založbi Anu elara je izšla avtobiografija kralja popa Michaela Jacksona "Moonwalk", pri založbi Ved pa roman Nike Maj V objemu tujca. Pri KUD Lema so izdali pesniško zbirko Mateja Krajnca Balade s kazalom, v samozaložbi pa je izšel kolesarski vodnik Helene in Franca Štefaniča Slovenska kolesarska Jakobova pot.

"MOONWALK" - AVTOBIOGRAFIJA ENE NAJVEČJIH ZVEZD SODOBNE GLASBENE INDUSTRIJE

Avtobiografija megazvezdnika Michaela Jacksona, ki jo je prevedla Petra Žigon, prinaša intimen in pogosto ganljiv zapis glasbenikovega javnega in zasebnega življenja. V avtobiografiji se Jackson spominja otroštva, ko je z brati nastopal na amaterskih glasbenih predstavah in v neuglednih striptiz klubih, dokler jih niso oblikovalci družbe Motown pod imenom Jackson 5 spremenili v svetovne superzvezde. Zvezdnik v delu piše o veselih dneh, o potovanjih z brati in o težavnem odnosu z družino. Odkrito spregovori tudi o navdihu za glasbo, svojih čarobnih plesnih gibih in kompulzivni želji po ustvarjanju. Razkrije tudi osebna občutja do nekaterih prijateljev, kot so Diana Ross, Paul McCartney, Marlon Brando in Katharine Hepburn. Ne zanika niti pretresljive izoliranosti, povezane s slavo, niti plastičnih operacij. Knjigi "Moonwalk" je dodanih nekaj fotografij iz Jacksonovih družinskih albumov, risba, ki jo je Jackson narisal posebej za to knjigo, ter nov uvod Berryja Gordija, napisan za ponatis izdaje iz leta 2009. Prvič so delo v ZDA izdali leta 1988.

V OBJEMU TUJCA - PRVA KNJIGA MLADOSTNE LJUBEZENSKE ROMANCE

V roman v dveh delih z naslovom V objemu tujca Nika Maj vplete ljubezensko zgodbo med Mirsadom, ki se zaradi vojne v Bosni znajde kot tujec v Sloveniji, in študentko Aljo. Mirsad poskuša na novo zgraditi svoje razrušeno življenje, vendar ga naivnost in neizkušenost zapeljeta v usodno ljubezensko avanturo. Nika Maj je umetniško ime pisateljice, sicer doktorice fizikalnih znanosti, ki se literarnemu ustvarjanju posveča šele zadnjih nekaj let. Po prvencu Generator knjig, ki je del znanstveno-fantastične trilogije, se je v celoti predala pisanju za mladostnike. Junaki njenih zgodb so mladi, pogosto otroci, ki se zaradi nesrečnih življenjskih okoliščin znajdejo na robu družbe. Izgubljeni, poteptani in ožigosani ostanejo brez podpore družine in institucij, pa vendarle ob pomoči pozitivno naravnanih odraslih zmorejo v sebi zbrati moč, da svojo usodo presežejo. Prvi del knjige V objemu tujca je avtoričina 22. knjiga, izdana pri založbi Ved.

BALADE S KAZALOM - KRAJNČEVE PESMI, TOKRAT POSVEČENE SOPROGI

Balade s kazalom so zbirka ljubezenskih pesmi, ki jih je Krajnc posvetil soprogi, nekaj pa je tudi balad. Pesmi so izšle v drugi knjižici zbirke Črna zbirka založbe KUD Lema. "Pri branju Kranjčevih pesmi vedno znova skoraj nehote pomisliš na glasbo. Spevnost zadevnih besedil je namreč očitna," je o Kranjčevi poeziji zapisal pesnik in pisatelj Lev Detela. Matej Krajnc (1975) je prvo pesniško zbirko izdal pri 13. letih. Leta 2002 je postal najmlajši član Društva slovenskih pisateljev. Doslej je izdal več kot 40 proznih in pesniških del. Je tudi avtor številnih prevodov in glasbenih del. Med drugim je napisal songe za muzikal Dekameron, ki ga je režiral Boris Kobal.

SLOVENSKA KOLESARSKA JAKOBOVA POT - KOLESARSKI VODNIK SLOVENSKE RAZLIČICE POTI SANTIAGO DE COMPOSTELA

V kolesarskem vodniku po poti sv. Jakoba v Sloveniji sta Helena in Franc Štefančič pojasnila nastanek romarske poti v Santiago in slovenske poti, ki je del evropske. V vodniku so zemljevidi, podrobni opis poti, možnosti prenočitve, zanimivosti ob poti in fotografije vseh znamenj oziroma križev in kapelic ob poti. Avtorja vodnika, po poklicu kirurg in vzgojiteljica, sta sicer ustanovna člana vokalne skupine Cantate Domino iz Kočevja. Kot sta zapisala, sta prepričana da bo 340 km dolga slovenska kolesarska Jakobova pot navdušila in privabila veliko romarjev vseh starosti. S potovanjem po srednjeveški romarski poti posamezniki in skupine oživljajo kulturno in versko dediščino slovenskega naroda in tako povezujejo sedanjost s preteklostjo. Slovenska Jakobova pot je ena izmed številnih evropskih poti, ki vodijo na grob sv. Jakoba v Santiago de Compostela v Španiji.