Svet 18.5.2011 16:04

Büchnerjeva nagrada Friedrichu Christianu Deliusu

Darmstadt, 18. maja - Dobitnik Büchnerjeve nagrade za leto 2011 je pisatelj Friedrich Christian Delius, so danes sporočili z Nemške akademije za jezik in poezijo (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) v Darmstadtu. Nagrada, ki je letos vredna 50.000 evrov, velja za najpomembnejšo literarno priznanje v Nemčiji.

"Kot kritičen, iznajdljiv in inventiven opazovalec je Delius v svojih romanih in pripovedih osvetlil zgodovino stanja zavesti v Nemčiji v 20. stoletju," je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Nemška akademija za jezik in poezijo letos obeležuje 60. obletnico podeljevanja nagrade Georg-Büchner. Jubilej je zaznamovala s povečanjem zneska nagrade s 40.000 na 50.000 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nagrado bodo lavreatu izročili 29. oktobra v Državnem gledališču v Darmstadtu.

Friedrich Christian Delius se je rodil leta 1943 v Rimu. Študiral je germanistiko v Berlinu. Kot lektor je delal za založbi Klaus Wagenbach in Rotbuch. Od leta 1978 je v svobodnem poklicu. Med letoma 2002 in 2008 je bil predsednik Nemške akademije za jezik in poezijo.

Med Deliusovimi najbolj poznanimi deli so "Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde", "Die Birnen von Ribbeck" in "Bildnis der Mutter als junge Frau". Njegova dela so prevedena v 17 jezikov.

Büchnerjevo nagrado podeljujejo od leta 1951. Poimenovana je po dramatiku Georgu Büchnerju. Lani jo je prejel berlinski pisatelj Renhard Jirgl. Med dosedanjimi dobitniki so med drugim Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, Erich Kästner, Günter Grass, Elfride Jelinek, Wilhelm Genazino, Brigitte Kronauer in Martin Mosebach.