Slovenija 19.5.2011 14:05

Slovenija in Francija podpisali sporazum o filmski koprodukciji

Bruselj, 19. maja - Slovenska ministrica za kulturo Majda Širca in njen francoski kolega Frederic Mitterrand sta danes v Bruslju podpisala sporazum o filmski koprodukciji. "V bodoče lahko pričakujemo, da bo na primer Isabelle Huppert igrala v filmu Jana Cvitkoviča," je slovenska ministrica ponazorila priložnosti, ki jih odpira sporazum.

Širčeva je poudarila, da med Slovenijo in Francijo obstajajo izjemne povezave, ki so se potrdile danes s podpisom tega sporazuma. "Podpis je zelo pomemben, saj natančno opredeljuje pogoje in načine medsebojnega sodelovanja, ki je nujno," je izpostavila.

Ob tem je slovenska ministrica pojasnila, da to sodelovanje ni nujno samo zato, ker slovenska kinematografija ne sme ostajati zaprta, ampak se mora odpirati, ampak tudi zato, ker francoska kinematografija rada odpira vrata drugim produkcijam.

Francoski minister za kulturo in komunikacijo je pojasnil, da sporazum filmom z 20-odstotnim slovenskim financiranjem prinaša vse ugodnosti, ki jih imajo francoski filmi. Francoski cineasti pa bodo na primer po njegovih besedah lahko snemali v lepi slovenski pokrajini.

Poleg tega je francoski minister pohvalil Slovenijo kot "zgledno" državo v evropskem prostoru z "velikim potencialom v umetnosti in kulturi", ki leži na pomembnem geografskem križišču in odpira vrata na Balkan. Izpostavil je tudi dobre odnose, ki jih imata s slovensko ministrico.