Slovenija 19.5.2011 14:08

Slovenska filharmonija v novi sezoni pod motom Narava in glasba

Ljubljana, 19. maja - Orkester Slovenske filharmonije bo v abonmajski sezoni 2011/12 nastopal pod motom Narava in glasba, vsaj en poudarek na omenjeno temo bo vseboval vsak od 18 koncertov modrega in oranžnega abonmaja. Kot običajno se bodo glasbeniki spomnili nekaterih skladateljev in izvedli tri slovenske novitete. Vokalni abonma bodo zaznamovali slovenski dirigenti.

Orkestrska abonmaja bosta zajemala vsa ustvarjalna obdobja, skoraj 20 skladb bo v njunem sklopu izvedenih prvič, je na današnji predstavitvi povedal poslovni vodja programa Aleš Drenik. Menil je, da jim je uspelo sestaviti uravnotežen program, katerega rdeča nit bosta narava in glasba, kar je letošnja novost.

Iz slovenske glasbene zakladnice bo na sporedu peta simfonija Blaža Arniča, krstno izvedbo pa bodo doživele skladbe Božidarja Kosa, Marijana Šijanca in Tadeje Vulc. Izmed tujih skladateljev bo orkester počastil 220- obletnico Mozartove smrti ter 150-letnico rojstva Clauda Debussyja in Fredericka Deliusa. Še naprej bo poudarek na Mahlerju ob letošnji 100-letnici njegove smrti; ob tej priložnosti je filharmonija podprla izid nekoliko predelane in dopolnjene knjige o Mahlerju v Ljubljani, ki jo je leta 1997 napisal Primož Kuret.

Kar se dirigentskih in solističnih imen tiče, bo sezona po Drenikovih besedah zvezdniška. Vrnil se bo Julian Rachlin, z nestrpnostjo pričakujejo violinistko Sarah Chang, prav tako dirigenta Nevilla Marrinerja iz Velike Britanije, ki bo z orkestrom nastopil prvič. Izmed slovenskih poustvarjalcev so dali priložnost trem mladim upom: violončelistoma Jaki Stadlerju in Karmen Pečar ter pianistki Anji German.

Novost sezone bo tudi cikel petih koncertov z imenom Pika - točka - tačka, ki ga je Slovenska filharmonija pripravila v sodelovanju z Zagrebško in Beograjsko filharmonijo. Vse tri institucije so se zavezale, da bodo v prihodnjih petih letih pod tem imenom načrtovale skupne programe z enakimi sporedi, solisti in dirigenti ter se izmenjale na gostovanjih, je povedal direktor Damjan Damjanovič.

Slovenski komorni zbor, ki letos praznuje 20-letnico obstoja, bo v osmih koncertih vokalnega abonmaja nastopil pretežno s slovenskimi dirigenti. Prvič ga bodo vodili slovenskemu zborovskemu občinstvu dobro znani Stojan Kuret, Karmina Šilec, Urša Lah in Marko Ozbič. Program bo po besedah pomočnice direktorja za zbor Martine Batič vseboval vse smernice vokalnega in vokalno-instrumentalnega dela. V abonmaju bo 12 skladb prvič izvedenih v Sloveniji, še posebej pa je Batičeva omenila prvi koncert, na katerem bodo poustvarili redkeje slišani Dvoržakov Requiem.

Damjanovič je izpostavil še dva večja projekta, ki jih čakata do konca iztekajoče se sezone: 10. junija bo orkester v dvorani Stožice podprl Stinga, s katerim se dogovarjajo tudi za krajšo turnejo po Franciji, 3. julija pa bosta tako zbor kot orkester sodelovala pri odprtju 59. festivala Ljubljana, ko bo na zgodovinskem koncertu, kot ga napovedujejo, pod taktirko Valerija Gergijeva zazvenela Mahlerjeva osma simfonija - Simfonija tisočev.