Slovenija 20.5.2011 9:40

V Kostanjevici na Krki razstava Zmaga Lenardiča "Second Life"

Kostanjevica na Krki, 20. maja - V razstavišču nekdanje samostanske cerkve Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo akademskega slikarja Zmaga Lenardiča z naslovom "Second Life". Avtor je postavitev naslovil po likovnemu delu, ki tematizira navidezno resničnost svetovnega spleta. Na ogled bo do 28. avgusta.

Lenardič je razstavo "Second Life" zasnoval v skladu z zgodnjegotskim arhitekturnim okoljem razstavišča nekdanje samostanske cerkve. Enobarvnost izpraznjene cerkve je prežel z barvitostjo slikarskih del in barvnimi svetlobnimi viri. Na ta način je ustvaril vtis prisotnosti vitrajev oz. slikanih oken, ki so nekoč značilno opredeljevala srednjeveške sakralne stavbe.

Kostanjeviški projekt je Lenardič izpeljal v svojevrstno avtorsko prepoznavni ter na izročilo modernizma vezani likovni govorici. Skozi razstavljena dela so zaznavna njegova raziskovanja v smeri pojavnosti slike kot objekta in zaznavanja slikovnega polja, so sporočili iz kostanjeviške galerije.

Zmago Lenardič (1959) se je rodil v Ljubljani. Med letoma 1979 in 1984 je na ljubljanski Filozofski fakulteti študiral filozofijo in sociologijo, nato pa je študiral še slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Na akademiji danes predava oblikovno zasnovo in slikarstvo.