Svet 21.5.2011 6:00

Zapuščena Didona po 240 letih spet na odru

München, 21. maja - V Münchnu se na odre vrača opera, ki je že 240 let ni bilo mogoče slišati. Bavarska gledališka akademija August Everding bo danes v Gledališču princa regenta (Prinzregententheater) predstavila opero libretista Pietra Metastasia Zapuščena Didona (Didone abbandonata) v uglasbitvi Johanna Adolpha Hasseja.

Opera je bila po podatkih akademije prvič uprizorjena leta 1742, nazadnje pa so jo igrali leta 1770. Na akademiji so prepričani, da gre za "pravo operno odkritje". Za novo produkcijo v Münchnu so jo nanovo izdali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zgodba, vzeta iz mitologije, je znana in priljubljena. Govori namreč o kartaginski kraljici Didoni, ki se zaljubi v trojanskega vojščaka Eneja, ki jo na koncu zapusti.

Didona libretista Metastasia sodi med zgodnje italijanske opere serie. Glavna dela te zvrsti so bila dolgo časa pozabljena. Bavarska gledališka akademija je sedaj opero z novo inscenacijo ponovno obudila k življenju.

Za razliko od drugih del opere serie Metastasio svoje različice ni zaključil s srečnim koncem, pač pa je ostal zvest Vergilu; opera se tako konča s kraljičino smrtjo.