Slovenija 21.5.2011 9:14

Umrla "mati" sodobnega slovenskega plesa Živa Kraigher

Ljubljana, 21. maja - V Ljubljani je v petek v 91. letu starosti umrla plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Živa Kraigher. Leta 1973 je ustanovila znameniti Studio za sodobni ples, iz katerega so izšli mnogi slovenski plesni ustvarjalci in kritiki, poroča današnje Delo.

Kraigherjeva, rojena leta 1920 v Ilirski Bistrici, je obiskovala plesno šolo Mete Vidmar, izpopolnjevala se je v Nemčiji in Franciji. V Pionirski knjižnici v Ljubljani je leta 1956 uvedla plesne urice za otroke in nadaljevala pedagoško delo na oddelku za izrazni ples Zavoda za glasbeno in baletno izobraževanje v Ljubljani (1963-1989). Od leta 1962 je koreografirala za MGL in TV, piše v velikem slovenskem biografskem leksikonu Osebnosti.

Z vpeljevanjem sodobnih plesnih tehnik je vplivala na razvoj slovenskega plesa. Njene večje koreografije so bile Vodič po orkestru na glasbo Benjamina Brittna, 7. klavirska sonata Sergeja Prokofjeva, Groteskni plesi Janeza Matičiča, Concertino za harfo in godala Zvonimirja Cigliča in Upor Vilka Ukmarja.

Pisala je tudi kritike in izdala knjigo Razvoj plesne umetnosti. Pred meseci je po poročanju Dela končala zajetno knjigo o zgodovini slovenskega sodobnega plesa v obdobju modernizma.