Slovenija 21.5.2011 9:59

Letni koncert APZ Tone Tomšič pod naslovom Svet v zrnu peska

Ljubljana, 21. maja - V Slovenski filharmoniji bo drevi ob 20. uri letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Zbor letos praznuje 85. obletnico obstoja, zato so pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika pripravili poseben program, ki so ga naslovili Svet v zrnu peska.

V prvem delu koncerta bo mogoče slišati skladbe, vezane na naslovno temo, v drugem delu pa bodo pevci izvedli pet novitet slovenskih skladateljev: Nane Forte, Damijana Močnika, Tadeje Vulc, Uršule Jašovec in Mojce Prus. Obenem se bodo s tremi skladbami poklonili letos preminulemu slovenskemu skladatelju in dolgoletnemu profesorju kompozicije na Akademiji za glasbo Alojzu Srebotnjaku.

Posebnost letošnjega letnega koncerta bo podelitev častnega članstva nekdanji zborovodkinji Urši Lah in skladatelju Jakobu Ježu, so sporočili iz zbora.

APZ Tone Tomšič sodi v sam vrh slovenskega zborovstva. Dvakrat je osvojil najelitnejše zborovsko priznanje - veliko nagrado Evrope: leta 2002 s Stojanom Kuretom in leta 2008 z Uršo Lah. Njegov zadnji uspeh sta prvo mesto v kategoriji mešanih zborov in posebna nagrada za izvedbo skladbe Heinricha Schütza na mednarodnem zborovskem festivalu konec aprila v irskem Corku.