Slovenija 21.5.2011 10:52

Pihalni orkester Svea praznuje 150-letnico

Zagorje ob Savi, 21. maja - Pihalni orkester Svea Zagorje, ki že vrsto let velja za enega najbolj prepoznavnih pihalnih orkestrov v Sloveniji, v letošnjem letu praznuje 150-letnico delovanja. Obletnico bodo drevi ob 19.30 okronali s slavnostnim koncertom v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje.

V okviru 150-letnice so v godbenem domu v Zagorju že odkrili doprsni kip ustanovitelja orkestra Julija Plhaka, praznovanje pa se bo nadaljevalo tudi v juniju, ko bodo organizirali srečanje pihalnih orkestrov, in septembra, ko bodo gostili pihalni orkester in pevski zbor iz Kemnatha, z Zagorjem pobratenega mesta s severne Bavarske.

Ob 150-letnici bo izšla tudi nova zgoščenka pri ZKP RTV Slovenija, na kateri bo predstavljeno delo orkestra prek tonskih posnetkov, ki jih je orkester izdal na številnih nosilcih zvoka, med katerimi je bil eden celo nagrajen z zlatim petelinom. Izdani komplet bo vseboval še DVD ploščo, na kateri bodo vsi štirje videospoti orkestra in oddaja z znanimi slovenskimi pesmimi različnih žanrov, ki je bila posneta za nacionalno televizijo, so sporočili iz orkestra.

Orkester je zadnjih 30 let dobro poznan tako doma kot v tujini. Sodeloval je na številnih tekmovanjih, med drugim je leta 1981 na svetovnem prvenstvu v Kerkradeju na Nizozemskem osvojil zlato medaljo, leta 1992 pa absolutno prvo mesto na tekmovanju v nemškem Bambergu. Nazadnje je sodeloval na 13. mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v češki Ostravi, kjer je leta 2007 v najvišji težavnostni kategoriji osvojil zlato priznanje, dirigent Peter Kuder pa je prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

Gostoval je na Češkem, Poljskem, v Nemčiji, Italiji, Avstriji, v republikah nekdanje SFRJ, na Norveškem, v Španiji, igral je tudi v Vatikanu in predstavljal Slovenijo v Rusiji. Doma vsako leto pripravi dva samostojna koncerta in sodeluje na številnih prireditvah. Orkester izvaja različne glasbene zvrsti.