Slovenija 21.5.2011 19:44

V Sežani podelili nagrade natečaja Mlada Vilenica

Sežana, 21. maja - Na letošnjem, enajstem natečaju za izbor najlepše pesmi Mlada Vilenica, je sodelovalo 320 otrok različnih starosti, med njimi 95 učencev osnovnih šol iz osmih tujih držav. Priznanje in kristalno pero Mlade Vilenice so si letos prislužile tri mlade pesnice.

Najmlajši pesniki v starosti med sedem in deset let so letos prispevali 81 pesmi, 137 mladih pesnikov in pesnic so našteli v starostni skupini med 11 in 13 let, 102 učenca pa sta sodelovala v kategoriji mladih pesnikov v starosti 14 in 15 let.

Priznanje in kristalno pero Mlade Vilenice so si letos prislužile tri mlade pesnice. Med najmlajšimi je bila s pesmijo Mreža najboljša Julija Železnik z 2. osnovne šole v Slovenj Gradcu. V kategoriji 11 do 13 let je bila komisiji najbolj všeč pesem Napis na steni Teje Gerjovič iz osnovne šole Franc Rozman Stane iz Maribora. V najstarejši kategoriji pa so priznanje prisodili Lari Ružič Povirk iz osnovne šole Sostro za pesem Kako naj zaspim brez tebe.

Med 320 sodelujočimi učenci 93. osnovnih šol je bilo tudi 95 mladih pesnikov iz tujine. Najboljšo udeležbo so zabeležili med mladimi iz držav nekdanje Jugoslavije, Slovaške in iz osnovnih šol s slovenskim jezikom v Italiji.

"Z udeležbo smo zadovoljni, saj je nekako na ravni iz zadnjih let," je za STA povedal koordinator programov v Kosovelovem domu Sežana David Terčon.

Današnjo slovesnost so z branjem nagrajenih pesmi popestrili tudi mladi zmagovalci literarnega festivala Cuisle (Utrip) iz Limericka na Irskem. Mlade pa so pred podelitvijo nagrad pozdravili vodja Mlade vilenice Magdalene Svetina Terčon, predsednik Kulturnega društva Vilenica Vladimir Mljač in predstavnik občine Sežana.