Svet 22.5.2011 21:41

Zmagovalec letošnjega Cannesa je "The Tree of Life" Terrencea Malicka

Cannes, 22. maja - Zmagovalec 64. filmskega festivala v Cannesu je film "The Tree of Life" enigmatičnega ameriškega režiserja Terrencea Malicka, filozofska drama o človeški eksistenci in naravi, ki je prejela zlato palmo. Nagrado je v imenu režiserja prevzel koproducent filma Bill Pohlad, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vem, da je prav tako navdušen nad nagrado, kot smo mi vsi," je Pohlad o režiserju dejal ob prevzemu nagrade. Dodal je, da je za filmom, ki naj bi bil sicer prikazan že na lanskem festivalu, a se je Malick odločil, da je potreben dodelave, dolga pot.

"Pred približno letom dni se je ob tem času ta pot zdela še daljša, vendar je nocojšnja nagrada pokazala, da jo je bilo vredno prehoditi," je dodal Pohlad in se zahvalil žiriji. V filmu so zaigrali Brad Pitt, Sean Penn in Jessica Chastain.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) sta si razdelila turški režiser Nuri Bilge Ceylan za film "Bir Zamanlar Anadolu'da" (Bilo je nekoč v Anatoliji) in belgijska brata Jean-Pierre in Luc Dardenne za "Le Gamin au Velo" (Deček s kolesom).

Nagrada za najboljšo žensko vlogo je pripadla ameriški igralki Kirsten Dunst za vlogo v filmu "Melancholia" danskega režiserja Larsa von Trierja. Slednji si je zaradi sredinih izjav, ko je med drugim dejal, da "razume Hitlerja", prislužil status "persone non grate". Režiser se je sicer za svoje besede že opravičil, prav tako je izrazil razumevanje za odločitev festivala.

Kot je ob prevzemu nagrade dejala igralka, je nagrada v Cannesu izjemna čast, katere je igralec deležen le enkrat v življenju. Organizatorjem festivala se je zahvalila, da so filmu dovolili, da je po že omenjenih von Trierjevih izjavah ostal v tekmovalnem delu festivala.

Nagrada za moško vlogo je šla v roke Jeana Dujardina za vlogo v francoski produkciji "The Artist". Film je zrežiral Michel Hazanavicius. Dujardin je v njem upodobil hollywoodsko zvezdo iz 20. let minulega stoletja, katere kariera zatone po pojavu zvočnega filma.

Nagrado za režijo je prejel danski režiser Nicolas Winding Refn za film "Drive", hommage ameriškim kriminalkam iz 70. in 80. let minulega stoletja, nagrado za scenarij pa izraelski filmar Joseph Cedar za film "Hearat Shulayim" (Opomba pod črto).

Nagrada žirije (Prix du jury) je šla v roke francoske režiserke in igralke Maiwenn za film "Polisse". Film osvetli pritiske, ki so jim dnevno podvrženi policisti v pariški enoti za zaščito otrok. Maiwenn sama je v filmu prevzela vlogo dokumentarne fotografinje.

Zlato kamero (Camera d'or) je za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri od uradnih ali spremljevalnih sekcij, prejel argentinski "Las acacias" Pabla Giorgellija, zlato palmo za najboljši kratki film pa je dobil "Cross" Ukrajinke Maryne Vroda.

V žiriji, ki ji je predsedoval igralc, režiser in producent Robert De Niro, so bili še argentinska igralka in producentka Martina Gusman, kitajsko-hongkonška producentka Nansun Shi, ameriška igralka, producentka in scenaristka Uma Thurman, norveška pisateljica Linn Ullmann, francoski režiser Oliver Assayas, britanski igralec in producent Jude Law, režiser Mahamat Saleh Haroun iz Čada ter kitajsko-hongkonški režiser in producent Johnnie To.