Slovenija 23.5.2011 11:55

Na koncertu v Berlinu v središču slovenski umetniki

Berlin, 23. maja - Berlinski komorni orkester Kammersymphonie je ob svoji 20-letnici v nedeljo v središču Berlina pripravil koncert, na katerem so bili središču slovenski umetniki. Premierno je predstavil koncert za harmoniko in godalni orkester "The Journey" mlade slovenske skladateljice Nine Šenk, kot solist se je predstavil slovenski harmonikar Klemen Leben.

Odločitev za predstavitev slovenskih umetnikov na koncertu je bila povezana tudi z 20. obletnico samostojnosti Slovenije, v okviru katere, kot je v svojem nagovoru pred koncertom poudaril slovenski veleposlanik v Nemčiji Mitja Drobnič, Slovenija v Nemčiji želi predstaviti nekatere najboljše slovenske umetnike.

Marko Štucin iz slovenskega veleposlaništva v Berlinu pa je poudaril, da je šlo za prvega v seriji dogodkov, v sklopu katerih se bo Slovenija v prihodnjih mesecih predstavila nemškemu občinstvu. V prihodnjih tednih se bodo tako v Nemčiji zvrstili še nastop vokalne skupine Perpetuum Jazzile v Berlinu, likovna razstava mlajše generacije slovenskih umetnikov na Evropski centralni banki v Frankfurtu, razstava o samostojnosti Slovenije na nemškem ministrstvu za zunanje zadeve in še nekaj drugih prireditev, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Berlinu.

Orkester Kammersymphonie je v dvorani Französische Friedrichstadtkirche izvedel še Srebotnjakove Slovenske ljudske plese za godala in berlinskemu občinstvu skozi glasbo pričaral raznolikost slovenskega ljudskega izročila.

V orkestru Kammersymphonie so se po padcu berlinskega zidu združili odlični glasbeniki iz različnih, predvsem vzhodnoberlinskih orkestrov. Njegov dirigent Jürgen Bruns s slovenskimi glasbeniki sodeluje že dlje časa, med drugim je že več let šef dirigent komornega orkestra solistov pri Društvu slovenskih skladateljev.