Slovenija 23.5.2011 13:48

Znani veliki finalisti za nagrado kresnik

Ljubljana, 23. maja - Veliki finalisti za kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta, so Evald Flisar, Drago Jančar, Štefan Kardoš, Sebastijan Pregelj in Vladimir P. Štefanec, je na današnji novinarski konferenci razglasila petčlanska žirija, ki ji predseduje literarni zgodovinar Miran Hladnik. Dobitnika kresnika bodo razglasili 23. junija na Rožniku.

Evald Flisar je za nagrado nominiran za delo Na zlati obali, Drago Jančar za delo To noč sem jo videl, Štefan Kardoš za roman Pobočje sončnega griča, Sebastijan Pregelj za knjigo Mož, ki je jahal tigra in Vladimir P. Štefanec za knjigo Odličen dan za atentat.

Žirija je po Hladnikovih besedah letos v pretres vzela okrog 110 romanov, kar je približno toliko kot lani. Njihov izbor temelji na kriterijih, kot so jezikovno, slogovno in kompozicijsko mojstrstvo ter sporočilna aktualnost in sugestivnost dela. Sicer pa, kot je dejal, ni bilo posebnega ključa, po katerem so izbirali.

Vsi avtorji, ki so se uvrstili med peterico finalistov, so za nagrado kresnik že bili nominirani v preteklosti ali pa so kresnika tudi že prejeli. Kot je dejal Hladnik, imamo tako opraviti s preizkušeno literarno kvaliteto, ki pa mora biti vsako leto nekoliko drugačna, zato bo boj med temi petimi priznanimi imeni enako močan in pričakovanja enako napeta kot lani.

Roman Na zlati obali, ki z nekaterimi vprašanji, ki si jih zastavlja (denimo, kako ločiti med realnostjo in fikcijo, ko pa tako prepričljivo posnemat druga drugo), sledi stopinjam Opazovalca, čeprav je treba priznati, da vsebuje mnogo več posrečenih trenutkov, je bilo o Flisarjevem delu mogoče prebrati v Pogledih.

O Jančerjevem delu je bilo v Bukli mogoče prebrati: "Usodni stavek in dramaturško rastoča razporeditev pripovedovalcev, kjer ve vsak nekaj več od predhodnika, nakazujeta na premišljeno pripovedno strategijo in postopoma razkrivata grozljivo celoto."

Avtor ponovno blesti v prepletanju pripovednih perspektiv (številne so medbesedilne navezave) in z ironičnim popisovanjem mej in stanj posameznikove psihe zaznava mejo med njegovo fantazijo in zdrsom v obsedenost, norost, je o Kardoševi knjigo pisalo v Bukli.

Pregelj na svoj način preoblikuje preverjene vzorce in pred bralce postavi berljiv paket, ki nas ne bo pustil prazne ali ravnodušne. Mož, ki je jahal tigra je roman za vsakogar, ki je še kvaliteten povrhu, je bilo o knjigi mogoče prebrati v AirBeletrina.

V Mladini pa so o Štefanecevem romanu Odličen dan za atentat zapisali: "Spretno napisan, berljiv in napet izdelek, ki pod svojo osnovno zgodbo o atentatu skriva še eno, o stanju družine."

Člani žirije za Delovo nagrado kresnik so še Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk, Miriam Drev in Peter Kolšek.