Slovenija 25.5.2011 6:00

V Ljubljani začetek festivala Prelet SMG

Ljubljana, 25. maja - S premiero predstave Mefisto v režiji Eduarda Milerja se bo zvečer v Slovenskem mladinskem gledališču začel festival Prelet, ki bo peto leto zapored ponudil pregled ustvarjalnosti tega gledališča in dve tuji produkciji. Skupaj bo do začetka junija na ogled 11 predstav, obeta se tudi okrogla miza.

Mefisto je nastal po predlogi romana Klausa Manna. Predstava odpira vprašanje karierizma in povzpetništva najprej umetnika, pozneje pa tudi slehernega posameznika.

Poleg Mefista bo letošnja izdaja Preleta vključevala še avtorski projekt Maruše Geymayer-Oblak Diva svetnica mati prasica, na programu bo Oliver Twist v režiji Matjaža Pograjca, Vampir režiserja Ivice Buljana, Zločin in kazen režiserja Diega de Bree, Amado mio v režiji Ivana Peternelja, Pohujšanje v dolini Šentflorjanski v režiji Vita Tauferja, Zadnji ples Nižinskega po zamisli Marka Mlačnika in Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića.

Predstavila se bosta tudi hrvaška gosta, Ivana Sajko s predstavo "Rose is a rose is a rose is a rose", Edvin Liverić pa na Prelet prihaja s projektom Diva.

V sklopu festivala bo v četrtek, 26. maja, s študenti oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete potekala tudi okrogla miza na temo pohlepa. Mnenja bodo predstavili Marta Kos Marko, Brigita Novak Šarotar, Svetlana Slapšak, Ksenija Vidmar Horvat in Jože Vogrinc.