Slovenija 25.5.2011 5:00

Dokumentarec Zadnji čoln TV Slovenija na filmskem festivalu v Buenos Airesu

Buenos Aires, 25. maja - Dokumentarni film Zadnji čoln - Presihajoče jezero, ki ga je za Televizijo Slovenija posnela ekipa VPK, scenarij pa je RTV Slovenija izbrala na javnem razpisu za dokumentarni film, je uvrščen na 8. teden evropskega filma. Ta bo v Buenos Airesu potekal od 30. maja do 6. junija.

Teden evropskega filma organizira delegacija EU, na njem pa sodelujejo filmi držav članic. V sklopu festivala se bodo države članice predstavile v argentinski prestolnici in v glavnih mestih nekaterih provinc - Cordobi, Salti, San Miguelu de Tucumanu, Bahii Blanci in Rosariu. Države se lahko predstavijo s filmi zadnjih let, od leta 2006, ki v Argentini še niso bili predstavljeni, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi RTV Slovenija.

Dokumentarec scenaristke Mire Špan in režiserke Jasne Hribernik je nastajal sedem let. Pripoveduje o fenomenu Cerkniškega presihajočega jezera, naravnih pojavih kraškega sveta in življenju ob jezeru.

Cerkniško jezero je kot naravni fenomen edinstveno na svetu. Glas o njegovi čudežnosti je že stoletja navdihoval umetnike, ki so ga uporabljali za prispodobo, s katero so opisovali božansko ter nedoumljivo v lepoti in grozi.

Film bo na festivalu prikazan dvakrat, v ponedeljek in torek, 30. in 31. maja.