Slovenija 24.5.2011 18:20

Širca: Pri razrešitvi Bana ni šlo za politično odločitev

Ljubljana, 24. maja - Ministrica za kulturo Majda Širca ob razrešitvi ravnatelja SNG Drama Ljubljana Iva Bana poudarja, da ni šlo za politično odločitev. Razrešitev je po njenih besedah reakcija oziroma njen odgovor svetu SNG Drama po strokovni in pravni preučitvi trditev v anonimnem zapisu, ki so se izkazale za resnične.

Ljubljana. Razrešeni ravnatelj SNG Drame Ivo Ban. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razrešeni ravnatelj SNG Drame Ivo Ban.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Če bi bila to politična poteza, bi se zanjo odločila že v prvem letu svojega mandata," je na novinarski konferenci poudarila Širca, ki meni, da je Ban dober igralec, ni pa dober ravnatelj. Bana bo s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana razrešila 25. maja, dan pozneje pa bo vršilca dolžnosti ravnatelja za dobo najdalj enega leta imenovala pravnika Petra Sotoška. Ta je po ministričinih besedah kot pravnik vešč pravnih poslov, izkušnje pa ima tudi na področju umetniškega vodenja, ki jih je pridobil v Slovenskem mladinskem gledališču.

Po ministričinih besedah navedba, da zakon o uresničevanju javnega interesa na področju kulture ne daje pooblastil ministru, da razreši vodilnega v javnem zavodu, ne drži. Kot je poudarila, so tako služba vlade za zakonodajo, pravne službe na ministrstvu za kulturo kot zakonodajno-pravna služba državnega zbora podali mnenje, da je zakon skladen z njenim ravnanjem. "Tako kot se nekoga postavi, tako se ga lahko tudi razreši," je prepričana.

Na pomislek, če pri Banu ni postavila preostrega kriterija, saj se običajno v takih primerih izda le opomin, razreši pa se šele v primeru, ko so določene večje programske kršitve, je odvrnila, da je šlo za kršitve postopkov ter za povzročanje gospodarskih škod. Med slednjimi je omenila, da je za osebne namene uporabljal službeni avto in kartico ter da je prejemal zelo visoke avtorske honorarje za igranje. Njena naloga je, da se vpraša, če je spoštoval predpise in pravila. "Dokazano je, da jih ni spoštoval," je dodala.