Slovenija 25.5.2011 6:00

S simpozijem "Ni meja je" začetek Foruma Tomizza

Trst/Koper/Umag, 25. maja - S simpozijem "Ni meja je" se bodo v Trstu danes začela 12. mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza. Forum bo do sobote zavzel še ulice Kopra in Umaga. Poleg simpozija v vseh treh krajih, podelitve nagrade literarnega natečaja in literarnih sprehodov bo ponudil tudi pesniški koncert.

Geslo letošnjega foruma "Ni meja je" je zlepljeno iz dveh nasprotujočih si trditev: ni meja ter meja obstaja. Forum so ustanovili po smrti pisatelja Fulvia Tomizze (1935-1999). Foruma se običajno udeleži po 300 literatov iz vseh obmejnih in drugih držav.

V sklopu foruma letos že šesto leto poteka tudi mednarodni literarni natečaj za kratko prozo Lapis Histriae 2011. Na natečaj, katerega prvo sito je umaška knjižnica, so letos prejeli 140 del v hrvaškem, slovenskem, bosanskem in srbskem jeziku, poslana pa so bila iz Hrvaške, Slovenije, Italije, Srbije, BiH, Avstrije, Francije in Češke.

Strokovna mednarodna žirija je nominirala šest del. To so Šolski izlet Maje Cimerman iz Slovenije, "Usne" Lejle Kalamujić iz BiH ter dela hrvaških avtorjev: Moje Marije Labak, Koridor Darka Macana, Mišolovka Zorana Pilića in "Odlasci i dolasci Stipana Sudarevića" avtorja Tomislava Žigmanova iz Vojvodine.

Zmagovalca bodo razglasili v petek, 27. maja, v Umagu. Nagrajenec bo prejel denarno nagrado v višini 1000 evrov in skulpturo akademskega kiparja Ljuba de Karine.

Na simpoziju v Kopru, ki bo v četrtek, 26. maja, ob 10.30 na Univerzi na Primorskem v Kopru, bodo sodelovali filozof Srećko Horvat iz Zagreba, Elvio Baccarini z Reke, Gradimir Gojer iz Sarajeva, Azra Nuhefendić iz Trsta in slovenski predstavniki: Vesna Vuk Godina, Neža Čebron Lipovec in Katja Hrobat.

Koprskemu simpoziju bo ob 17. uri sledil sprehod po Tommizovih poteh, ob 21. uri pa bo v Circolu literarni koncert Artistra, na katerem bosta nastopila Rade Šerbedžija in Livio Morosin z gosti.