Svet 26.5.2011 5:30

V New Yorku položili temeljni kamen za nov muzej ameriške umetnosti

New York, 26. maja - Newyorški župan Michael Bloomberg je v torek sodeloval pri položitvi temeljnega kamna za novo zgradbo Muzeja ameriške umetnosti Whitney (The Whitney Museum of American Art) na jugu Manhattna, kamor se bo ustanova preselila predvidoma leta 2015. V svoji zbirki hrani 18.000 del sodobnih ameriških umetnikov.

Muzej bo stal na ulici Gansevoort ob reki Hudson na območju nočnih klubov, restavracij in galerij, znanem kot "Meatpacking District", poleg vhoda na nekdanjo mesarsko nadzemno železnico, ki je danes predelana v prijeten park. Novo povsem asimetrično poslopje iz stekla, ki bo stalo 720 milijonov dolarjev, je oblikoval italijanski arhitekt Renzo Piano.

Novi razstavni prostori se razprostirajo na skupaj 4.600 kvadratnih metrih, poleg tega pa še na 1200 kvadratnih metrih na strešni terasi, kar predstavlja dvakrat več razstavnega prostora, kot ga ima v sedanjem poslopju na 75. ulici ob aveniji Madison. To lokacijo bo prevzel Metropolitanski muzej umetnosti (MET) za razstavo svoje zbirke sodobne umetnosti.

Bloomberg je med drugim poudaril, da bo muzej utrdil potekajočo oživljanje območja, ki postaja eno najbolj živahnih v mestu. Slovesnosti so poleg Bloomberga in arhitekta Piana prisostvovali številni umetniki, med njimi Cory Arcangel, Jenny Holzer, John Currin in Marina Abramović.

Whitney muzej je leta 1930 ustanovila bogata dedinja in kiparka Gertrude Vanderbilt Whitney, prvi prostori pa so bili na 8. ulici v Greenwich Villageu. Muzej se je leta 1954 preselil proti severu na 54. ulico, nazadnje pa leta 1966 v sedanjo zgradbo, ki jo je oblikoval arhitekt madžarskega rodu Marcel Breuer.

Whitney muzej se posveča sodobnim ameriškim umetnikom. Svojo zbirko je od 2000 umetniških del leta 1966 povečal na današnjih 18.000, zastopa pa 2600 umetnikov. Med njimi so Edward Hopper, Reginald Marsh, Jasper Johns, Georgia O'Keeffe, Jackson Pollock, Roy Lichtenstein, Larry Rivers, Milton Avery, Robert Rauschenberg, Alexander Calder in drugi.