Slovenija 25.5.2011 12:14

Razstava o Ljubljanici tudi v Stockholmu

Stockholm, 25. maja - V vojaškem muzeju v Stockholmu bodo danes odprli razstavo "A River and its Past". Razstavni eksponati so večinoma iz Narodnega muzeja Slovenije, razstava pa je priredba razstave Ljubljanica, kulturna dediščina reke, ki je bila leta 2009 na ogled v Ljubljani. Tokrat bo poudarek na prikazu vojaške zgodovine.

Razstavo Narodnega muzeja Slovenije, ki si jo je pred dvema letoma ogledalo okoli 15.000 obiskovalcev, bo v Stockholmu v dvojezični različici na ogled do 8. januarja 2012. Razstavo bo odprla ministrica za kulturo Majda Širca, so sporočili z ministrstva.

Reka Ljubljanica bo predstavljena predvsem z vidika vojaške zgodovine. V 21 vitrinah bo razstavljenih več kot 250 predmetov, od prazgodovinskega orožja in orodja, keltskega denarja in orožja, opreme in odlikovanj rimskih vojakov, modela rimske tovorne ladje in zbirke zgodnjesrednjeveških sekir do številnih mečev in drugega orožja, orodja in posodja iz srednjega in novega veka.

Razstavo bodo spremljale velike ilustracije Igorja Reharja, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi pet krajših dokumentarnih filmov o podvodnem svetu Ljubljanice in raziskovalnem delu slovenskih arheologov, zgodovinarjev in konservatorjev.

Poskrbeli so tudi za otroke, ki bodo lahko sedli v repliko osemmetrskega čolna iz 17. stoletja. Čoln so za razstavo v Ljubljani izdelali v narodnem muzeju.

Razstavo bo spremljal katalog s prispevki slovenskih in tujih strokovnjakov, ki so iz različnih vidikov osvetlili preteklost reke in njene okolice.

Vlogo Ljubljanice v prazgodovini in rimski dobi bosta na univerzi v Stockholmu in univerzi v Uppsali v štirih predavanjih predstavila kustosa Narodnega muzeja Slovenije Janka Istenič in Peter Turk, ki bosta tudi vodila po razstavi.

Organizator in pobudnik gostovanja je vojaški muzej Armemuseum iz Stockholma, ki ima letno 100.000 obiskovalcev. Razstava bo na Švedskem osrednji dogodek v okviru predstavitve Slovenije in njenega glavnega mesta ob 20. obletnici samostojnosti države. V času obiska v švedski prestolnici se bo Širca sestala tudi s švedsko ministrico za kulturo in šport Leno Adelsohn Liljeroth.