Slovenija 25.5.2011 12:53

Nagrajenec Vilenice 2011 romunski pisatelj Mircea Cartarescu

Ljubljana, 25. maja - Veliko nagrado mednarodnega vileniškega festivala bo letos prejel Mircea Cartarescu. Cartarescu je že 20 let najbolj bran in komentiran romunski avtor doma in v svetu. Ko se je romunska književnost dušila pod zadnjimi pritiski cenzure Ceausescujevega režima, je radikaliziral romunsko poezijo in postavil mejnik med modernizmom in postmodernizmom.

Cartarescujev svet je avtentičen, unikaten in neponovljiv: bere ga tako elita kot tudi preprosti ljudje, premaknil je meje med avtorjem in bralcem, pripoved in pesem prepletel z življenjem. Njegove novele, kratke zgodbe, romani, dnevniki, eseji, večina jih je prevedenih v tuje jezike, postavljajo kontrapunkt vsemu in vsakomur: strukturi kaos, bolečini humor, nostalgiji ironijo, resničnosti sen, snu resničnost, je v utemeljitev nagrade zapisala pesnica in prevajalka Lidija Dimkovska. Žiriji je predsedoval pisatelj in urednik Andrej Blatnik, ki je na današnji novinarski konferenci vileniškega festivala predstavil letošnjega nagrajenca.

Roman Nostalgija, ki je leta 1989 cenzurirano izšel pod naslovom Sen, leta 1993 pa v končni obliki, je Cartarescu napisal tik pred padcem režima in v njem je čutiti vzdušje ideološkega tiščanja, cmoka v grlu, labirint politično-psihološkega okolja. Roman je leta 2005 izšel tudi v slovenščini. V trilogiji Orbitor pisatelj predstavi fantastično in realistično perspektivo, ki sta značilni za njegovo poetiko, povezano s Bukarešto, mestom izkušnje in sna v njegovi literaturi.

Junak v Cartarescujevi poeziji gre na ulico, vozi se s tramvajem, gre na tržnico in živi svoje lastno življenje, s svojim imenom. V vsej njegovi literaturi, naj bo lirska ali prozna, se junak imenuje Mircea. Eksistencialna in estetska plat literature in življenja se prepletata, pesnik se ne boji čustvenosti, jeze, frustracij, veselja, razgalja dušo, telo in um do skrajne meje sociološkega, političnega, fiziološkega, kulturnega in avtobiografskega doživljanja jaza "tu in zdaj".

Cartarescu gre vedno do konca svojih moči, ki pa so nepojmljivo velike: opisati, napisati in pisati zgodbo, ki se razvija z močjo radikalne domišljije, iskrenosti, odkritosti, z brisanjem meje med književnostjo in življenjem. Bralec osupne ob popolni razgaljenosti jaza v njegovih dnevniških in esejističnih knjigah, pesmih in romanih. To še posebej velja za knjigo (avto)biografskih zgodb Zakaj ljubimo ženske, ki je izšla v zbirki Knjiga z nočne omarice.

Za Mircea Cartarescuja (56) romunski bralci stiskajo pesti, da bo odšel v Stockholm po Nobelovo nagrado za književnost. Cartarescu se dotakne vsega, kar se dotakne njega, in mojstrsko pripelje zgodbo do vrhunca, še piše v obrazložitvi nagrade. Nagrado vilenica bo pisatelj v sklopu festivala prevzel 10. septembra v vileniški jami.